Μερικοί εύκολοι τρόποι για να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας από τον ήλιο

H ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι ωφέλιμη. Δυστυχώς, η υπερβολική και αλόγιστη έκθεση παρουσιάζει κινδύνους, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα ή στα μάτια. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε. Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χαρείτε τον ήλιο απολαμβάνοντας την μέγιστη αντιηλιακή προστασία:

  • Προστατεύστε το δέρμα σας με τα κατάλληλα ρούχα (π.χ. μπλουζάκι), συμπεριλαμβανομένων του καπέλου και των γυαλιών ηλίου:
  1. Φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο για να κάνει σκιά στα μάτια, στα αυτιά και στο κεφάλι σας.
  2. Φορέστε γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% UV προστασία για την προστασία των ματιών σας.
  3. Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα όπως τα πουκάμισα με μακριά μανίκια ή τα μακριά παντελόνια που προστατεύουν μεγαλύτερη περιοχή του δέρματός σας. Τα πλεκτά υφάσματα σε σκούρα ή φωτεινά χρώματα είναι τα καλύτερα.
  • Περάστε περισσότερο χρόνο στη σκιά τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., όταν η ημέρα είναι ηλιόλουστη. Ο ήλιος είναι πιο δυνατός κατά τις ώρες αυτές, ακόμα και σε συννεφιασμένες μέρες.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας (τουλάχιστον SPF 30) που παρέχει, επίσης, υψηλή προστασία έναντι της UVA ακτινοβολίας. Βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε σωστά και συχνά όταν βρίσκεστε στον ήλιο.
  1. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχο αντηλιακό για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει περισσότερο πάνω σας, ακόμη και αν ιδρώσετε ή αν βραχείτε.
  2. Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες περίπου, αλλά και συχνότερα εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε έντονα.
  3. Καλύψτε ολόκληρο το σώμα σας. Προσέξτε εκείνες τις περιοχές που μπορεί εύκολα να ξεχαστούν, όπως τα αυτιά, τα βλέφαρα, τα χείλη, η μύτη, τα χέρια, τα πόδια και το πάνω μέρος του κεφαλιού σας.
  • Απομακρύνετε τα μωρά και τα μικρά παιδιά από το άμεσο ηλιακό φως.

Ενημερώστε τον γιατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σε έναν προϋπάρχοντα σπίλο.

Οδηγίες προστασίας των παιδιών από τον ήλιο

Τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στον ήλιο. Καλύψτε και προστατέψτε το δέρμα και τα πόδια τους. Για να προστατεύσετε το κεφάλι και το πρόσωπό τους, επιλέξτε ένα καπέλο με ευρύ γείσο και χρησιμοποιήστε ένα καροτσάκι με θόλο ή κουκούλα.

Τα παιδιά πρέπει να είναι δραστήρια. Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι μείζονος σημασίας για τη σωματική τους υγεία. Ως γονέας, θα πρέπει να φροντίσετε για την ασφάλεια των παιδιών σας στον ήλιο. Να χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό κατά την προετοιμασία του παιδιού σας για το παιχνίδι. Ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε σκιές κατά τις ώρες μεγαλύτερης ηλιοφάνειας.

Οι έφηβοι παρουσιάζουν μία δυσκολία στη συμμόρφωση σε εντολές και κανόνες. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το μαύρισμα, ειδικά το σολάριουμ, δεν είναι ασφαλές. Διδάξτε τους εφήβους σας μέσα από το προσωπικό παράδειγμα. Φυλάξτε το αντιηλιακό μπουκάλι σε εμφανή σημεία και βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνεται ένα μπουκάλι αντιηλιακό στις αθλητικές τσάντες που παίρνουν μαζί τους στις εξωτερικές δραστηριότητες. Θυμηθείτε, είστε το πρότυπο των παιδιών σας, οπότε αφήστε τα να σας βλέπουν να προστατεύεστε από τον ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα: