Εγκυμοσύνη και μαύρισμα

Καθώς το καλοκαίρι έχει εδραιώσει την παρουσία του, οι ερωτήσεις για το μαύρισμα και την ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται όλο και πιο συχνές. Άσχετα με το αν είστε έγκυος ή όχι, η έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος,ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος (καρκίνος του δέρματος). Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος μαυρίσματος για εσάς.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η επιδερμίδα της εγκύου είναι πιο ευαίσθητη και ως εκ τούτου πιο επιρρεπής στα εγκαύματα και στο μητρικό χλόασμα. Το χλόασμα είναι τασκούρα σημάδια που εμφανίζονται στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, κάποιες έρευνες συνδέουν την έκθεση σε ακτίνες UV με την ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς εμποδίζει την εμφάνιση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, όπως για παράδειγμα η δισχιδής ράχη.

Solarium (σολάριουμ)

Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το «σολάριουμ» μπορεί να βλάψει άμεσα το έμβρυό σας. Παρόλα αυτά, οι δραστηριότητες που μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, όπως η «σάουνα» ή το «σολάριουμ» είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς σχετίζονται με ανωμαλίες διάπλασης της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.

Ηλιοθεραπεία

Οι παραπάνω ανησυχίες ισχύουν και για το μαύρισμα στην παραλία. Η εγκυμοσύνη καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο γι’ αυτό και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει σημάδια, όπως το χλόασμα ή να προκαλέσει την εμφάνιση κνίδωσης και εξανθήματος. Σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο προσπαθήστε να κρατάτε τον οργανισμό σας επαρκώς ενυδατωμένο πίνοντας υγρά, προστατέψτε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας αντιηλιακά με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 30 και φορέστε καπέλο.

Προϊόντα αυτομαυρίσματος

Τα φαρμακευτικά προϊόντααυτομαυρίσματος, ίσως, αποτελούν την πιο ασφαλή επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποφεύγοντας την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία εξασφαλίζετε ένα υγιές δέρμα.Η μόνη ανησυχία είναι η διευκρίνηση για το αν το δραστικό τους συστατικό (DHA – dihydroxyacetone) μπορεί να διαπεράσει το δέρμα. Δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να το επιβεβαιώνουν, παρόλα αυτάκαλό θα ήταν να αποφεύγονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα μαυρίσματος σε μορφή λοσιόν, κρέμας, αφρού με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μία ήπια μυρωδιά, ενώ εξασφαλίζουν άμεσα αποτελέσματα. Αντιθέτως, προτείνεται να αποφεύγονται προϊόντα σε μορφή σπρέι, καθώς οι συνέπειες της εισπνοής τους δεν είναι ακόμα γνωστές. Σημειώνεται ότι το DHAαποτελεί ένα μη τοξικό προϊόν που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά από το 1960 χωρίς να έχουν παρατηρηθεί σημαντικά προβλήματα.

Παρόλο που δε φαίνεται να απειλείται το μωρό σας από τη χρήση προϊόντων αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πρόκλησης μίας αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας καθιστούν το δέρμα σας περισσότερο ευαίσθητο από το κανονικό.Ακόμα κι αν έχετε χρησιμοποιήσει κρέμες μαυρίσματος στο παρελθόν, είναι ασφαλέστερο να τις δοκιμάσετε σε μία μικρή περιοχή του δέρματος προτού κάνετε πλήρη επάλειψη σε όλο το σώμα σας.