31η εβδομάδα
Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει μία κιτρινωπή ή κρεμώδη ουσία που έχει αρχίσει να ρέει από το στήθος σας. Αυτή η ουσία ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο στάδιο του μητρικού γάλακτος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διαρκεί αρκετές ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού.Είναι πολύ πιο παχύρευστο από το γάλα που παράγεται αργότερα στον θηλασμό. Δεν παρατηρείται σε όλες τις γυναίκες η εκροή του πρωτογάλακτος, αλλά θεωρείται φυσιολογική.Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εκροή εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Εάν το αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να επενδύσετε με ειδικά επιθέματα το σουτιέν σας για να απορροφούν το πρωτόγαλα.

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν συσπάσεις του BraxtonHicks κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Οι συσπάσεις αυτές μπορούν να αρχίσουν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, είναι πιο συχνές στο τρίτο τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε μεταβολές της διάθεσης. Κάποιες από εσάς μπορεί να τις έχετε βιώσει και νωρίτερα στην εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, το σώμα σας παράγει μία σειρά ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν την χαλάρωση των αρθρώσεων σας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα πόδια σας να γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι τα πόδια τους μεγαλώνουν ένα μέγεθος παπουτσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Τι συμβαίνει με το μωρό σας

Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσει ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα. Αυτό δίνει στο μωρό σας την εμφάνιση του νεογέννητου. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, το μωρό σας θαπάρει ακόμα περισσότερο βάρος.Θυμηθείτε ότι το μέσο βάρος ενός νεογέννητου είναι περίπου 3,4 κιλά και 48,3 έως 53,3 εκατοστά μήκος.

Τα μάτια του μωρού σας γίνονται όλο και πιο ώριμα και το μωρό σας μπορεί τώρα να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκοταδιού. Τα μωρά από τις 30 εβδομάδες μπορούν ακόμα να ακολουθήσουν μία πηγή φωτός με τα μάτια τους. Μετά τη γέννηση, τα μωρά περνούν πολύ χρόνο με τα μάτια κλειστά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα νεογνά έχουν μόνο τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε αντικείμενα λίγα εκατοστά από τα πρόσωπά τους. Ενώ η “κανονική” ενήλικη όραση είναι 20/20, η όραση του νεογέννητου είναι 20/400.

Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και έχει μεγαλώσει σε μήκος πάνω από 39,4 εκ. και ζυγίζει από 1,6 έως 1,8 κιλά.

Τι πρέπει να προγραμματίσετε για αυτή την εβδομάδα

Έχετε αποφασίσει εάν επιθυμείτε ή όχι τη συλλογή αίματος ομφάλιου λώρου από το μωρό σας (βλαστοκύτταρα); Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι το αίμα που προέρχεται από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά τη γέννηση.Αυτό συνήθως απορρίπτεται. Ωστόσο, τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορούν να θεραπεύσουν τις ίδιες ασθένειες, όπως ο μυελός των οστών, αλλά με μειωμένη πιθανότητα απόρριψης.

Συμβουλές για βελτίωση της εγκυμοσύνης σας

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της εγκυμοσύνης αναφέρουν αυξανόμεναεπεισόδια πόνου στην πλάτη. Αυτό σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την ανάπτυξη του μωρού. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη, μπορεί να χρειάζεται να επαναξιολογήσετε τη στάση σας. Η σωστή στάση του σώματος μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη που αντιμετωπίζετε. Μπορεί να χρειαστεί κάποια προσπάθεια για να αλλάξετε κακές συνήθειες στάσης, αλλά αξίζει τον κόπο για να μειώσετε τις οσφυαλγίες.

Συμβουλές για τον σύντροφο

Η σύντροφός σας ένιωσε το μωρό να κινείται πριν από αρκετό καιρό. Στις 30 εβδομάδες θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε και εσείς την κίνηση του μωρού. Πάρτε λίγο χρόνο για να ακουμπήσετε το χέρι σας στην κοιλιά της για να αισθανθείτε την κίνηση του μωρού σας. Οι κοινές αυτές στιγμές δε θα σας βοηθήσουν μόνο να γνωριστείτε με το μωρό σας, αλλά θα σας επιτρέψουν, επίσης, να περάσετε λίγο χρόνο με την σύντροφό σας.