Πώς να προστατέψετε τα μικρά παιδιά σας (1 – 3 ετών) από τον ήλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Βγαίνετε έξω; Είναι σημαντικό να προστατεύσετε το τρυφερό δέρμα του μικρού σας από τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Έτσι, προτού βγείτε από το σπίτι, αλείψτε τα παιδιά σας με αντηλιακό. Επιπλέον, εφαρμόστε τις παρακάτω στρατηγικές για την προστασία τους από τον ήλιο.

Το παιδί σας μπορεί να παίζει για ώρες στις κούνιες, να περπατάει στο πάρκο και να παίζει στην παραλία. Όλες αυτές οι διασκεδαστικές δραστηριότητες είναι ασφαλείς στον ήλιο μόνο αν το παιδί σας φορά αντιηλιακό. Με τον τρόπο αυτόν θα είναι προστατευμένο από τις βλαβερές για το δέρμα ακτίνες του ήλιου.

Η βλαβερή επίδραση της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο είναι συσσωρευτική καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετή ζημία προέρχεται από την έκθεσή μας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Όσο περισσότερη είναι η βλάβη που έχει υποστεί το παιδί σας από τον ήλιο ως παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα προστατεύουμε από τον ήλιο όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η καλύτερη μορφή προστασίας είναι ασφαλώς η πρόληψη. Προσπαθήστε να μείνετε μέσα ή κάτω από τη σκιά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.. Εάν πρέπει να είστε έξω κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ήλιου, φροντίστε να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις. Χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να προστατέψετε τα μικράς σας από τον ήλιο.

Πώς πρέπει να εφαρμόζετε σωστά το αντιηλιακό στα παιδιά σας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο τη μισή ποσότητα αντιηλιακού που θα έπρεπε προκειμένου να προστατευτούν. Τα περισσότερα μικρά παιδιά χρειάζονται περίπου τη μισή ποσότητα από έναν ενήλικα. Πρακτικά, υπολογίζεται ότι η απαιτούμενη ποσότητα αντηλιακού θα πρέπει να γεμίσει την παλάμη του χαριτωμένου μικρού σας.

Εκτός από την κάλυψη των εμφανών σημείων (πόδια, χέρια και πρόσωπο), θυμηθείτε να εφαρμόσετε μία γενναιόδωρη ποσότητα αντιηλιακού στις περιοχές που συχνά ξεχνάμε (των αυτιών, του λαιμού, του πίσω μέρους των ποδιών και των χεριών). Λάβετε υπόψη ότι τα χείλη μπορούν να καούν επίσης, οπότε πρέπει να καλύψετε το στόμα του μικρού σας με προϊόντα για τα χείλη που έχουν SPF 15.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό σε ένα παιδί;

Εφαρμόστε το αντηλιακό περίπου 15 με 30 λεπτά πριν εσείς και το παιδί σας βγείτε έξω. Στη συνέχεια ξαναβάλτε κάθε δύο ώρες – και πιο συχνά αν το μικρό σας ιδρώνει ή παίζει στο νερό. Μην παρασύρεστε από τις ετικέτες που λένε ότι το αντηλιακό σας είναι ανθεκτικό στο νερό ή αδιάβροχο.

Οι συννεφιασμένες μέρες δε σας προστατεύουν από τον ήλιο. Το παιδί σας χρειάζεται αντηλιακό ακόμα και στις συννεφιασμένες μέρες. Μέχρι και το 80% των ακτίνων UV μπορεί να περάσει από τα σύννεφα.

Ποιο αντιηλιακό είναι το ασφαλέστερο για το παιδί σας;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αγορά αντηλιακού για το μικρό παιδί σας:

  • Επιλέξτε ένα αντιηλιακό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά και είναι αδιάβροχο.
  • Για να αποφύγετε τα εξανθήματα, ελέγξτε την ετικέτα συστατικών. Επιλέξτε προϊόντα με διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου (υποαλλεργικά συστατικά που δεν απορροφώνται από το δέρμα).
  • Η ετικέτα πρέπει να λέει “ευρέως φάσματος”, που σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.
  • Επιλέγετε ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15 και ιδανικά 30 έως 50. Προϊόντα με SPF άνω των 50 θα πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσφέρουν χαμηλότερης ποιότητας προστασία από τον ήλιο.
Συμβουλές για την προστασία των μικρών παιδιών από τον ήλιο

Αν σχεδιάζετε να είστε εκτός σπιτιού με το παιδί σας, προστατεύστε το από τον ήλιο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τις επικίνδυνες ώρες, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Μείνετε σε μία περιοχή με σκιά όποτε μπορείτε ή τουλάχιστον κάνετε διαλείμματα από την έκθεση στον ήλιο. Βάλτε μία ομπρέλα στην παραλία ή καθίστε κάτω από ένα δέντρο.
  • Εφαρμόστε τα αντηλιακά κάτω από τα ρουχαλάκια του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και αυτά με χαλαρή ύφανση επιτρέπουν περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες να τα διαπεράσουν.
  • Χρησιμοποιείτε ένα καπέλο με μεγάλο γείσο που προστατεύει το πρόσωπο του παιδιού σας.
  • Να φοράτε στο παιδί σας γυαλιά ηλίου κατάλληλου μεγέθους με τουλάχιστον 99% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Αν μετακινείτε στο παιδί σας σε ένα καροτσάκι, χρησιμοποιήστε το σκίαστρο του καροτσιού. Μπορείτε, επίσης, να προσαρμόσετε σε αυτό μία ομπρέλα αντί να το καλύψετε με μία κουβέρτα ή άλλο ρούχο (υπάρχει κίνδυνος υπερθερμίας).

Τέλος, σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας για εσάς και το μικρό σας αρκετό νερό. Προσέξτε για σημεία αφυδάτωσης (ανησυχία, ερυθρότητα, υπερβολικό κλάμα). Αν το δέρμα του παιδιού σας εμφανίσει ηλιακό έγκαυμα, απομακρύνετε το παιδί σας αμέσως από τον ήλιο. Εφαρμόστε ένα κρύο ρούχο ή κομπρέσα σε οποιοδήποτε κόκκινο σημείο του δέρματός του όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Διαβάστε επίσης :