Θηλασμός – Απαντάμε σε ερωτήσεις σας
Πώς μπορώ να γνωρίζω αν έχω αρκετό γάλα;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελέγξετε εάν έχετε αρκετό γάλα, είναι να παρατηρείτε τις κενώσεις του μωρού σας. Το νεογνό σας μετά από κάθε γεύμα, ενεργείται. Περισσότερες από τέσσερις κενώσεις τη μέρα θεωρούνται φυσιολογικές.

Ένας άλλος τρόπος ελέγχου, είναι η μέτρηση βάρους του νεογνού. Ηαύξηση του βάρουςαποτελεί ένδειξη ότι χορταίνει.Σημειώνεται ότι, είναι λογικό και αναμενόμενο στις πρώτες μέρες της ζωής του να χάσει λίγο βάρος, αλλά θα το ξανακερδίσει μόλις αποκατασταθεί ο συστηματικός θηλασμός.

Είναι φυσιολογικό το γάλα μου να μοιάζει «νερωμένο» (σχεδόν μπλε);

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς το μητρικό γάλα δεν είναι σαν το αγελαδινό.Έχει καλύτερη περιεκτικότητα λίπους και πρωτεϊνών που το καθιστά ιδανικό για τα μωρά.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αυξήσω την παραγωγή γάλακτος;

Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος. Στην αρχή θα χρειαστεί να θηλάζετε το μωρό σας 10 με 12 φορές το 24ωρο (δηλαδή κάθε 2 ώρες περίπου). Αυτό θα περάσει στον οργανισμό σας το μήνυμα να παράγει περισσότερο γάλα.

Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου πεινάει;

Παρατηρήστε προσεκτικά τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του μωρού σας. «Διαβάστε» τα σημάδια που λένε «τάισέ με». Τα πιο συχνά είναι το πιπίλισμα του χεριού, το γύρισμα του κεφαλιού με ανοιχτό το στόμα, οι απομυζητικές κινήσειςκαι το σφίξιμο των δαχτύλων σε γροθιά.Θα δείτε ότι με τον καιρό θα μάθετε να ξεχωρίζετε όλα τα σήματα που σας δίνει.

Μην περιμένετε μέχρι να αρχίσει το μωρό σας να κλαίει για να το ταΐσετε. Η καταλληλότερη στιγμή είναι όταν ξυπνήσει.

Τι να κάνω αν έχω δυσκολία στον θηλασμό;

Εάν ο θηλασμός είναι επώδυνος ή σας δημιουργεί άγχος για το πώς θα τον διαχειριστείτε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στη μαία ή στον γυναικολόγο σας.

Leave A Comment