Τι να περιμένετε τις πρώτες μέρες του θηλασμού
Αμέσως μετά τη γέννηση
Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού σας, ο οργανισμός σας παράγει έναν συγκεκριμένο τύπο γάλακτος, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και αντισώματα. Το γάλα αυτό ονομάζεται «πρωτόγαλα» και είναι ότι ακριβώς χρειάζεται το νεογέννητο μωράκι σας, ώστε να οχυρώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τον θηλασμό είναι η άμεση επαφή (δέρμα με δέρμα) με το μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί. Η επαφή αυτή εξομαλύνει τον καρδιακό του ρυθμό καθώς και την αναπνοή του.Πολλά μωράκια ψάχνουν να θηλάσουν ακόμα και μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννησή τους. Συνεπώς, τοποθετήστε το μωρό σας στο στήθος για να το βοηθήσετε να ξεκινήσει το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού.
Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος ή δυσάρεστος. Αν συμβαίνει αυτό πρέπει να απευθυνθείτε στη μαία ή στον γυναικολόγο σας.
Είναι σύνηθες μετά τον τοκετό, τόσο η μητέρα, όσο και το νεογνό της να παραμένουν ξάγρυπνοι για ώρες, όμως μετά ακολουθεί ένας πολύωρος και ξεκούραστος ύπνος.
Οι πρώτες μέρες με το μωρό σας
Μερικά μωρά κοιμούνται αρκετά τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Θα χρειαστεί πιθανότατα να το ξυπνάτε αν ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες συνεχόμενου ύπνου χωρίς να φάει.
Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό σας τις πρώτες δύο μέρες μετά τη γέννα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η παραγωγή γάλακτος από τον οργανισμό σας. Κατά
την τρίτη με τέταρτη ημέραμετά τη γέννηση του παιδιού σας το στήθος σας αναμένεται να «γεμίσει» με γάλα. Οι μαστοί «κατεβάζουν» γάλα μετά από αυτό το διάστημα και πολλές φορές παρατηρείται εκροή γάλακτος ακόμα και πριν ή μετά τον θηλασμό. Είναι,επίσης, πιθανό να νιώθετε ευαίσθητη ή ευσυγκίνητη κάτι που θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο μετά τη γέννηση του παιδιού σας.
Οι πρώτες 4 με 6 εβδομάδες
Μετά τη γέννηση του μωρού σας πρέπει να το ταΐζετε κάθε 2 με 3 ώρες.Κάθε βρέφος είναι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Άλλα χρειάζονται συχνότερο τάισμα και άλλα καλύπτονται με τον ρυθμό ταΐσματος που προαναφέρθηκε.
Δεν είναι λίγες οι μανούλες που παραπονιούνται πως τις πρώτες μέρες που περνάνε με το μωρό τους νιώθουν ότι το μόνο που κάνουν είναι να θηλάζουν. Χρειάζεται χρόνος τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό της να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα και να μπουν στους ρυθμούς τους. Παρόλα αυτά, εάν δυσκολεύεστε μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.
Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη με έξυπνους τρόπους. Κουβαλήστε το νεογνό σας σε σλινκ ή σε μάρσιπο, ώστε να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας και το μωρό επάνω σας. Τοποθετήστε το κρεβατάκι του στο δωμάτιό σας τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες της ζωής του και κερδίστε χρόνο ύπνου. Ζητήστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, ώστε να είστε πιο ξεκούραστη και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο μωρό σας, χωρίς να ανησυχείτε για περιττές έγνοιες.
Στις 6 με 8 εβδομάδες θα έχετε βρει τους ρυθμούς σας και το μωράκι σας θα έχει συνηθίσει να τρώει σε πιο αραιάδιαστήματα. Έτσι θα ξεκουράζεστε περισσότερο και θα έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Το καλύτερο νέο είναι πως το μωρό σας έχει αρχίσει πλέον να χαμογελάει!