Skin to skin contact (επαφή «δέρμα με δέρμα»)
Τι είναι η επαφή «δέρμα με δέρμα»;

Επαφή «δέρμα με δέρμα» ή αλλιώς «φροντίδα κανγκουρό» ονομάζεται η μετά τον τοκετό τοποθέτηση του γυμνού βρέφους στο στήθος της μητέρας του, αντί να το τυλίξουμε με κουβέρτες και να το τοποθετήσουμε στο λίκνο (κουνάκι) ή στη θερμαντική πηγή.

Τοποθετήστε, λοιπόν, το γυμνό μωρό σας απευθείας πάνω στο σώμα σας χωρίς να υπάρχουν κουβέρτες ή άλλα υφάσματα – ρούχα ανάμεσά σας. Με τον τρόπο αυτόν η θερμοκρασία του σώματός σας κρατάει ζεστό το μωρό σας. Είναι προτιμότερο να ακουμπήσετε το νεογνό στο στήθος σας, ανάμεσα στους μαστούς, με το πρόσωπό του να είναι στραμμένο προς εσάς.

Μπορείτε, ακόμα, να σκεπαστείτε με μία κουβέρτα ώστε να συγκρατήσετε τη θερμότητα γύρω σας. Αν στον χώρο που βρίσκεστε επικρατεί χαμηλή θερμοκρασία, είναι καλό να φορέσετε στο νεογνό σας ένα καπέλο, ώστε να αποφύγετε την απώλεια θερμότητας από το κεφάλι του.

Τα οφέλη της επαφής «δέρμα με δέρμα»

Τα νεογνά μετά τη γέννησή τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να κρυώσουν, καθώς αδυνατούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους σε σταθερό επίπεδο. Επιπλέον, η επαφή μαζί σας δρα κατευναστικά για το μωρό σας. Γνωρίζει ήδη τη μυρωδιά και το άγγιγμά σας. Ο ήχος της φωνής σας και ο ρυθμός της αναπνοής σας λειτουργούν καθησυχαστικά για το νεογέννητο μωράκι σας. Η επαφή «δέρμα με δέρμα» είναι ωφέλιμη και για τους δυο σας.

Η επαφή δέρμα με δέρμα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα οφέλη της αν ξεκινήσει αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν γίνει αργότερα δε θα έχει σημαντικά οφέλη και για τους δυο σας. Μπορεί να γίνει και ανάμεσα στον σύντροφό σας και το μωρό, επιτρέποντάς τους έτσι να δεθούν ακόμα περισσότερο.

Μερικά από τα οφέλη της επαφής «δέρμα με δέρμα» είναι τα παρακάτω:

  • Διατηρεί τη θερμοκρασία σώματος του μωρού σε φυσιολογικά επίπεδα καλύτερα από το αν το μωρό τυλιχτεί με κουβέρτα ή αν τοποθετηθεί κάτω από θερμαντική πηγή.
  • Βοηθά στη διατήρηση σταθερών της θερμοκρασίας και του ρυθμού αναπνοής του νεογνού σας.
  • Μειώνει τον χρόνο της υστεροτοκίας (τον χρόνο που μεσολαβεί από τη γέννηση του νεογνού και την έξοδο του πλακούντα).
  • Βοηθά το νεογνό, μέσω της όσφρησής του, να βρει τη θηλή της μητέρας του και να θηλάσει ευκολότερα και γρηγορότερα, καθώς και με μεγαλύτερη επιτυχία διότι, ίσως, να παράγεται και περισσότερο γάλα.
  • Μειώνει τις ορμόνες του στρες στο αίμα της μητέρας συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο παιδί της.
  • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση της μητέρας στο θέμα της μητρότητας και ενισχύει την αίσθηση της ικανοποίησης όλων των αναγκών του μωρού της.
  • Βοηθά το μωράκι σας να μπορεί να κοιμάται περισσότερη ώρα και να είναι πιο ήρεμο όταν είναι ξυπνητό.
  • Μειώνει τις πιθανότητες εισαγωγής του νεογνού σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ), εάν γίνει αμέσως μετά τη γέννησή του.
  • Εάν το μωρό σας είναι άρρωστο η επαφή «δέρμα με δέρμα» το βοηθά στο να θεραπευτεί.
Πότε θα πρέπει να καθυστερήσει η επαφή «δέρμα με δέρμα»;

Εάν η μητέρα και το νεογνό είναι υγιείς, αμέσως μετά τον τοκετό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δε χρειάζεται να καθυστερήσει η επαφή «δέρμα με δέρμα».

Αντιθέτως, εάν η μαία ή ο νεογνολόγος εντοπίσουν σημεία καρδιοαναπνευστικής δυσχέρειας στο νεογνό κατά τα πρώτα λεπτά της γέννησής του, τότε θα σας ενημερώσουν πως χρήζει βοήθειας, ώστε να έχει πιο ομαλή μετάβαση από το περιβάλλον της μήτρας στο εξωτερικό περιβάλλον.

Σε κάποια νοσοκομεία οι μαίες και ο νεογνολόγος που μπορεί να είναι στον τοκετό σας, πηγαίνουν το νεογνό στη θερμοκοιτίδα κατά την πρώτη ώρα της ζωής του. Εκεί θα γίνει και η πρώτη νεογνική εξέταση. Η πρώτη νεογνική εξέταση μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια που εσείς και το μωράκι σας απολαμβάνετε την επαφή «δέρμα με δέρμα».

Εάν επιθυμείτε να έχετε την επαφή «δέρμα με δέρμα» θα  πρέπει να ενημερώσετε τη μαία σας πριν τον τοκετό και να ενημερωθείτε για τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Έτσι το προσωπικό θα γνωρίζει ότι δεν επιθυμείτε να αποχωριστείτε το μωρό σας μόλις γεννηθεί.

Συζητώντας με τη μαία σας και τον ιατρό σας για το πλάνο του τοκετού σας, συμβάλλει στο να βελτιώσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία και να έχετε τον ιδανικό για εσάς τοκετό.