Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία συγκεκριμένων νοσημάτων της μήτρας. Πραγματοποιείται με τη χρήση του υστεροσκοπίου, μίας λεπτής, φωτιζόμενης συσκευής που μοιάζει με τηλεσκόπιο. Το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσω του κόλπου στη μήτρα. Σκοπός του είναι να μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της μήτρας σας σε μία οθόνη. Παράλληλα με το υστεροσκόπιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθολογία που εντοπίζεται.

Γιατί γίνεται η υστεροσκόπηση;

Μία από τις πιο συχνές χρήσεις της υστεροσκόπησης είναι η αναζήτηση της αιτίας των παθολογικών αιμορραγιών της μήτρας. Στις περιπτώσεις αυτές η έμμηνος ρύση μίας γυναίκας μπορεί είναι πιο έντονη, να κρατά περισσότερο από το συνηθισμένο, να εμφανίζεται αραιότερα ή συχνότερα από το κανονικό. Η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους θεωρείται, επίσης, παθολογικό εύρημα και χρήζει διερεύνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παθολογικές αυτές αιμορραγίες μπορεί να οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις (όχι καρκίνος), όπως τα ινομυώματα ή οι πολύποδες.

Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται, επίσης, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αφαίρεση πολυπόδων και υποβλενογόνιων ινομυωμάτων
  • Λύση συμφύσεων, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
  • Διαγνωστικά, για τη διερεύνηση της αιτίας των καθ έξιν αποβολών (περισσότερες από δύο αποβολές)
  • Υπογονιμότητα
  • Εντόπιση ενδομητρίου σπιράλ
  • Εφαρμογή ειδικών υλικών στις σάλπιγγες ως μόνιμη μορφή αντισύλληψης

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση;

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και ένα γενικό ή τοπικό αναισθητικό για να μη νιώθετε τον πόνο. Στην περίπτωση της γενικής αναισθησίας, δε θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η υστεροσκόπηση γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο ή κλινική. Προγραμματίζεται στο διάστημα εκείνο που δε θα έχετε περίοδο. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, μερικές φορές, γίνεται διαστολή του τραχήλου σας πριν από την υστεροσκόπηση. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με ειδικούς διαστολείς. Αρχικά, τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας στον κόλπο σας. Στη συνέχεια, το υστεροσκόπιο εισάγεται και μετακινείται απαλά μέσω του τραχήλου στη μήτρα σας. Ένα υγρό, όπως ο φυσιολογικός ορός, θα διοχετευθεί μέσω του υστεροσκοπίου για να επεκτείνει την κοιλότητα της μήτρας σας. Το υγρό, συνεπώς, βοηθά να βλέπουμε καθαρότερα το ενδομήτριο. Η ποσότητα του υγρού που χρησιμοποιείται ελέγχεται προσεκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Με το υστεροσκόπιο μπορούμε να δούμε το ενδομήτριο, καθώς και τα στόμια των σαλπίγγων. Εάν απαιτείται να γίνει βιοψία ή κάποια άλλη θεραπευτική παρέμβαση, μικρά ειδικά εργαλεία περνάνε μέσα από το υστεροσκόπιο.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Θα είστε σε θέση να πάτε σπίτι σας λίγη ώρα μετά το τέλος της υστεροσκόπησης. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποιες ήπιες κράμπες ή να παρουσιάζετε μία μικρής ποσότητας αιματηρή έκκριση για μερικές ημέρες μετά τη διαδικασία. Τα απλά παυσίπονα αρκούν για να ανακουφιστείτε από τον ήπιο πόνο που πιθανόν να νιώσετε. Σε περίπτωση που έχετε πυρετό, ρίγος ή βαριά αιμορραγία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

Είναι επικίνδυνη η υστεροσκόπηση;

Όχι, η υστεροσκόπηση αποτελεί μία πολύ ασφαλή διαδικασία. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι μικρός. Η διάτρηση της μήτρας, η αιμορραγία ή η υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος με υγρό περιγράφονται ως δυνητικές σπάνιες επιπλοκές.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, προκειμένου να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα!