Είναι απαραίτητο το εμβόλιο του κοκκύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το Tdap (τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη) είναι ένα εμβόλιο που προστατεύει από τρεις σοβαρές ασθένειες:

  • Τον κοκκύτη: Μία εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί έντονο βήχα. Τα νεογέννητα και τα μωρά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από κοκκύτη, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή τους.
  • Τον τέτανο: Τα βακτήρια του τετάνου μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω ενός τραυματισμού στο δέρμα. Ο τέτανος μπορεί να παραλύσει τους μύες που σας βοηθούν να αναπνέετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο τέτανος μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
  • Τη διφθερίτιδα: Η οποία μπορεί να περιορίσει την αναπνοή και να προκαλέσει θάνατο.

Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο Tdap κατά τη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο βοηθά το σώμα σας να παράγει αντισώματα για να σας προστατεύσει από τις παραπάνω ασθένειες. Αυτά τα αντισώματα περνούν και στο έμβρυό σας. Κατά συνέπεια, μπορούν να προστατεύσουν το νεογέννητό σας μέχρι να μπορέσει να κάνει το εμβόλιο Tdap στην ηλικία των 2 μηνών.

Είναι καλύτερο να κάνετε το εμβόλιο Tdap μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης. Τα μέλη της οικογένειας που θα είναι σε στενή επαφή με το μωρό σας και δεν έχουν εμβολιαστεί με Tdap, θα πρέπει, επίσης, να λάβουν μία μόνο δόση Tdap. Αυτή η δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν έρθουν σε στενή επαφή με το μωρό.

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας !