Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Το πιθανότερο είναι ότι δε θα μείνετε έγκυος κάνοντας σεξ ενώ έχετε περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο διάστημα απέχει αρκετές ημέρες από την επερχόμενη ωορρηξία. Συνεπώς, μειώνονται οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό, βέβαια, ισχύει για τις γυναίκες που έχουν τυπικό κύκλο 28 έως 30 ημερών ή μεγαλύτερο. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν έχετε μικρότερο κύκλο, ας πούμε κάθε 21 έως 24 ημέρες, η ωορρηξία συμβαίνει νωρίτερα στον κύκλο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σπερματοζωάριο μπορεί να ζήσει μέσα σας για έως και 5 ημέρες, θα μπορούσατε να έχετε κάνει σεξ προς το τέλος της περιόδου σας και στη συνέχεια να γίνει η γονιμοποίηση 4 ή 5 ημέρες αργότερα με τον ερχομό της πρώιμη ωορρηξίας σας.

Συμπερασματικά, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι μικρές, αλλά υπαρκτές. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να έχετε σεξουαλικές επαφές, εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδό σας;

Καθώς απομακρύνεστε χρονικά από την περίοδο, οδεύετε προς το παράθυρο γονιμότητάς σας. Οπότε ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδο. Σε έναν τυπικό κύκλο που συμβαίνει κάθε 28 έως 30 ημέρες, το παράθυρο γονιμότητας είναι συνήθως μεταξύ της 11ης και της 21ης ημέρας. Θυμηθείτε ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και 5 ημέρες. Εάν η έμμηνος ρύση σας (χρόνος αιμορραγίας) διαρκεί 5 έως 7 ημέρες και κάνετε σεξ αμέσως μετά, πλησιάζετε αυτό το παράθυρο γονιμότητας.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος την τελευταία ημέρα της περιόδου σας;

Εάν σταματήσει η περίοδος την 6η μέρα, κάνετε σεξ την 7η και έχετε ωορρηξία την 11η μέρα, είναι πιθανό το σπερματοζωάριο από την 7η ημέρα να βρίσκεται στις σάλπιγγές σας περιμένοντας να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Οι πιθανότητες να συλλάβετε αμέσως μετά την περίοδό σας αυξάνονται για κάθε μέρα που περνάει μετά το τέλος της περιόδου. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος αυτή είναι μια καλή στιγμή για σεξ. Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επίτευξης κύησης κάνοντας σεξ κάθε δεύτερη μέρα για τις επόμενες 14 ημέρες.

Τι γίνεται με το διάστημα λίγο πριν την περίοδό σας;

Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος, αν έχετε επαφές ακριβώς πριν από την περίοδό σας, είναι εξαιρετικά χαμηλή. Στις γυναίκες με τυπικό κύκλο 28 έως 30 ημερών ή περισσότερο και με σταθερής διάρκειας κύκλο, είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι η ωορρηξία συμβαίνει μεταξύ της 11ης και της 21ης μέρας. Το ωάριο θα είναι διαθέσιμο για γονιμοποίηση μόνο για 12 έως 24 ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ημέρες ακριβώς πριν από την περίοδό σας είναι οι πιο ασφαλείς για να κάνετε σεξ χωρίς τον φόβο να μείνετε έγκυος. Ο αριθμός των «ασφαλών ημερών» ακριβώς πριν από την περίοδο αυξάνεται σε μεγαλύτερους κύκλους και μειώνεται σε μικρότερους.

Στις 36 με 48 ώρες μετά την ωορρηξία, απομακρύνεστε από τη δυνατότητα σύλληψης. Όσο πιο μακριά βρίσκεστε χρονικά από την ωορρηξία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να συλλάβετε. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να κάνετε σεξ εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Είναι, όμως, ακόμα μία καλή στιγμή για να απολαύσετε στιγμές οικειότητας με τον σύντροφό σας.

Να θυμάστε ότι …

Οι κύκλοι ωορρηξίας μίας γυναίκας μπορεί να ποικίλλουν σε διάρκεια, επομένως, είναι στατιστικά πιθανό να μείνετε έγκυος αν έχετε επαφές ενώ έχετε περίοδο. Ενώ η εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανή τις πρώτες ημέρες της περιόδου σας, οι πιθανότητες αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και δεν έχετε συλλάβει μετά από ένα χρόνο ή περισσότερο από την έναρξη ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με θέματα που αφορούν στη γονιμότητα, συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα, αλλά και πώς να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας μέσω, μερικές φορές, απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής σας.