18η εβδομάδα
Η εγκυμοσύνη σας είναι πλέον εμφανής

Η εμφάνισή σας έχει πια αλλάξει και η εγκυμοσύνη σας είναι εμφανής. Το καρδιαγγειακό σας σύστημα επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη και μπορεί να εμφανίσετε χαμηλή πίεση ή να νιώσετε ζαλάδες, λόγω της απότομης πτώσης της πίεσης. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμένετε για λίγο καθισμένη πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.Προτιμήστε να ξαπλώνετε στο πλάι, ώστε να μην πιάνεται η πλάτη σας όταν κοιμάστε ανάσκελα και να μην πιέζεται το στομάχι σας όταν κοιμάστε μπρούμυτα.

Τι αλλαγές συμβαίνουν στο μωράκι σας

Μεταξύ της 16ης και 20ης εβδομάδας θα νιώσετε για πρώτη φορά το μωράκι σας να κινείται! Το αίσθημα μοιάζει σαν να έχετε φυσαλίδες στην κοιλιά σας και μπορεί εύκολα να το μπερδέψετε με εντερικές κινήσεις. Μην ανησυχείτε όμως γιατί πολύ γρήγορα θα μπορέσετε να ξεχωρίζετε τις κινήσεις του κι αυτό θα σας κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένη!Επιπλέον, η ανάπτυξη του εγκεφάλου του, από την 14η εβδομάδα, έχει αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να κάνει γκριμάτσες, να πιπιλάει τον αντίχειρά του και να συνοφρυώνεται.Το μωράκι σας είναι σχεδόν 16 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 160 γραμμάρια. Το φύλο του μπορεί να μην είναι ακόμα ευδιάκριτο στον υπέρηχο οπότε ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα καιρό προτού το μάθετε.

Συμβουλές για αυτή την περίοδο

Φροντίστε να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και με μικρής διάρκειας (μισής ώρας) μεσημεριανούς ή απογευματινούς ύπνους. Θα το βρείτε πολύ χρήσιμο ειδικά αν είστε εργαζόμενη.

Τι πρέπει να προγραμματίσετε για αυτή την εβδομάδα

Πολλές από εσάς ανυπομονούν για το υπερηχογράφημα β επιπέδου. Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο υπερηχογραφικό έλεγχο που εξετάζει την ανάπτυξη του μωρού.Επιπλέον, επιτρέπει να απεικονίσει με περισσότερες λεπτομέρειες την ανατομία των οργάνων του,όπως για παράδειγμα τις καρδιακές κοιλότητες.

Συμβουλές για τον σύντροφο

Η μισάωρημεσημεριανή ανάπαυση της συντρόφου σας της είναι πλέον απαραίτητη. Προσπαθήστε να της παρέχετε αυτή τη μικρή πολυτέλεια, είτε φροντίζοντας τα άλλα παιδιά εάν υπάρχουν, είτε αναλαμβάνοντας μερικές από τις οικιακές καθημερινές της υποχρεώσεις, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, το μάζεμα και το πλύσιμο των πιάτων ή των ρούχων.Προτείνετε και βοηθήστε τη σύντροφό σας να κοιμηθεί με μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια ή πίσω στην πλάτη όταν κοιμάται στο πλάι. Θα την ανακουφίσει αρκετά. Προσπαθήστε να μην την ξυπνάτε γιατί μπορεί να έχει δυσκολία να την ξαναπάρει ο ύπνος.