Το εμβόλιο της γρίπης στην κύηση – όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παρεχόμενης φροντίδας στη γυναίκα (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό), καθώς και στα νεογέννητα μωρά τους.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινό βαρύ κρυολόγημα. Συνήθως εμφανίζεται αιφνίδια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κούραση, ο μυϊκός πόνος, ο βήχας και ο ξηρός λαιμός. Η σοβαρότητά της έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η πνευμονία. Σημειώνεται ότι κάποιες από τις επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς.

Συγκεκριμένες ομάδες ατόμων παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Αυτές είναι:

  • Ενήλικες μεγαλύτεροι των 65 ετών
  • Παιδιά μικρότερα των 5 ετών
  • Άτομα που πάσχουν από ασθένειες ή παθήσεις, όπως άσθμα, καρδιολογικά νοσήματα ή καρκίνο
  • Οι έγκυες γυναίκες
Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τον ιό της γρίπης;

Οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται η πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευτείτε αν αρρωστήσετε από τον ιό της γρίπης και είστε έγκυος παρά αν δεν είστε. Επιπρόσθετα, σε μία γυναίκα που νοσεί αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της κύησης, όπως η προωρότητα και ο πρόωρος τοκετός. Τέλος, αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το ποσοστό θνητότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί κατά του ιού;

Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν τον ετήσιο εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 6 μηνών και πάνω, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν. Εάν είστε έγκυος είναι προτιμότερο να εμβολιαστείτε εγκαίρως στην περίοδο της γρίπης (Οκτώβριο με Μάιο). Αν έχετε κάποιο συνοδό νόσημα που μπορεί να επιβαρύνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως καρδιακό νόσημα ή άσθμα, είναι καλύτερα να εμβολιαστείτε πριν ξεκινήσει η περίοδος της γρίπης.

Πώς δρα το εμβόλιο;

Το ενέσιμο εμβόλιο της γρίπης περιλαμβάνει μία ανενεργή μορφή του ιού η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους οποιαδήποτε στιγμή της κύησης. Το εμβόλιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά του ιού, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα. Ο σκοπός τους είναι να αναγνωρίζουν τον ιό της γρίπης και να τον «στοχοποιούν» προκειμένου να καταστραφεί. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να φτιάξει ο οργανισμός τα απαραίτητα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό.

Κάποια εμβόλια παράγουν αντισώματα που παραμένουν ενεργά και προστατεύουν τον οργανισμό για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη αλλάζουν κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αντισώματα, που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός σας μετά από έναν εμβολιασμό, να μην είναι ικανά να τον προστατέψουν από τους ιούς του επόμενου χρόνου. Για τον λόγο αυτό, για να είστε πλήρως προστατευμένες, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός σε ετήσια βάση, καθώς κάθε χρόνο τα εμβόλια τροποιούνται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Πώς συμβάλλει ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην προστασία σας και στη προστασία του εμβρύου σας;

Ο ρόλος του εμβολίου είναι διπλός καθώς προστατεύει τόσο εσάς, όσο και το μωρό σας. Μπορεί να μετριάσει τη βαρύτητα της εμφανιζόμενης γρίπης (λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο). Τα νεογνά δεν μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα από την ηλικία των 6 μηνών. Εάν εμβολιαστείτε όσο κυοφορείτε, τα αντισώματα έναντι του ιού μεταφέρονται στο έμβρυο και το προστατεύουν μέχρι να έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί μετά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια;

Τα εμβόλια παράγονται τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ περνούν από ελέγχους ασφαλούς χορήγησης. Οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να ελέγχουν όλα τα εμβόλια, ακόμα και μετά την έγκρισή τους. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε εκατομμύρια έγκυες γυναίκες χωρίς να έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες.

Οι περισσότερες παρενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια είναι ήπιες, όπως πόνος στο μπράτσο (στο σημείο του εμβολιασμού) και δεκατική πυρετική κίνηση που υποχωρούν μέσα σε μία με δύο ημέρες. Σπάνια εμφανίζονται σοβαρές παρενέργειες. Οι διεθνείς οργανισμοί κρατούν αρχείο με τις παρενέργειες και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις όλων των εμβολίων που χορηγούνται. Πριν από τη χορήγηση ενός εμβολίου μπορείτε να διαβάσετε το συνοδευτικό ενημερωτικό έντυπο. Το έντυπο αυτό περιλαμβάνει μία λίστα με όλες τις πιθανές παρενέργειες. Για οποιαδήποτε ανησυχία σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τι να κάνω εάν κολλήσω τον ιό της γρίπης όσο είμαι έγκυος;

Εάν είστε έγκυος και ανησυχείτε πως έχετε κολλήσει τον ιό της γρίπης (ή εάν έχετε γεννήσει κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων), επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αμέσως. Συνιστάται η άμεση χορήγηση αντιϊκού φαρμάκου. Η γρίπη ενδέχεται να εκδηλωθεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πυρετός ή το αίσθημα πυρετού
  • Ρίγος
  • Πόνος στο σώμα – μυαλγίες
  • Πονοκέφαλος
  • Καταβολή
  • Βήχας ή ξηρός λαιμός
  • Μπούκωμα ή καταρροή μύτης

Η αντιϊκή θεραπεία χορηγείται με συνταγή γιατρού. Η θεραπεία είναι περισσότερο αποτελεσματική αν χορηγηθεί μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, παρόλα αυτά παρατηρούνται οφέλη ακόμα και αν χορηγηθεί σε διάστημα 4 – 5 ημερών. Η αντιϊκή αγωγή δε θεραπεύει τη γρίπη, αλλά μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων της καθώς και τη βαρύτητά τους. Στην περίπτωση που έρθετε σε επαφή με κάποιο άτομο που νοσεί από γρίπη (συγγενείς, άτομα που φροντίζετε ή άτομα που μιλήσατε πρόσωπο με πρόσωπο) επικοινωνήστε μαζί μας. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγηθεί προληπτική θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος να νοσήσετε.

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.