Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας

Τα περιστασιακά αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια μίας ανεπίπλεκτης εγκυμοσύνης θεωρούνται γενικά ασφαλή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες δεν αναφέρεται αύξηση των μαιευτικών επιπλοκών (όπως αποβολές, πρόωρος τοκετός, ρήξη εμβρυικών υμένων, αποκόλληση πλακούντα κ.ά.) σε περιστασιακούς ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα προκειμένου να μετακινηθούν στον τόπο προορισμού τους.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στις έγκυες γυναίκες να ταξιδεύουν έως και την 36η εβδομάδα μονήρης κύησης και την 32η εβδομάδα για δίδυμες κυήσεις. Άλλες εταιρείες θέτουν νωρίτερα το όριο, όταν πρόκειται για έγκυες γυναίκες που θα ταξιδέψουν σε διεθνείς πτήσεις, ενώ ορισμένες εταιρείες απαιτούν έγγραφη τεκμηρίωση της ηλικίας κύησης ή ειδική άδεια από τον θεράποντα ιατρό για την ασφάλεια της μητέρας. Σημειώνεται ότι, όταν με το καλό γεννήσετε το μωράκι σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ημερών για να μπορέσει να ταξιδέψει, λόγω των επιπτώσεων της πτήσης σε υψηλό υψόμετρο στο σώμα του.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία προκειμένου να ενημερωθείτε για την ισχύουσα πολιτική της αναφορικά με τις μέλλουσες μανούλες (π.χ. olympicairryanair). Το ιπτάμενο προσωπικό των πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών που είναι έγκυες θα πρέπει να ενημερώνεται κατά περίπτωση για τους ισχύοντες κανονισμούς, για τα δικαιώματα και τους περιορισμούς στις ιπτάμενες υποχρεώσεις τους.

Τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε καμία περίπτωση δεν συνιστώνται σε γυναίκες που παρουσιάζουν ιατρικά (αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σοβαρή καρδιοαναπνευστική νόσο) ή μαιευτικά προβλήματα (κίνδυνος για πρόωρο τοκετό, κολπική αιμόρροια) που μπορεί να επιδεινωθούν από την πτήση ή που θα μπορούσαν να απαιτήσουν επείγουσα αντιμετώπιση. Η διάρκεια της πτήσης θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προγραμματισμό των ταξιδιών. Τέλος, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι οι πιο συχνές μαιευτικές επιπλοκές, που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση, εμφανίζονται στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν εντός του σκάφους, όπως οι αλλαγές στην πίεση της καμπίνας και η χαμηλή υγρασία, σε συνδυασμό με τις φυσιολογικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν ως αποτέλεσμα την αντισταθμιστική προσαρμογή του γυναικείου σώματος, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, και της σημαντικής μείωσης της διάθεσης οξυγόνου.

Προβλήματα που σχετίζονται με τις πτήσεις είναι η ρινική συμφόρηση, προβλήματα από τα αυτιά και η επιδείνωση της ναυτίας. Επιπρόσθετα, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ακινησία στα μεγάλης διάρκειας αεροπορικά ταξίδια και στη χαμηλή υγρασία του θαλάμου του αεροσκάφους, όπως το οίδημα των κάτω άκρων και οι φλεβικές θρομβώσεις απασχολούν τελευταία όλο και περισσότερους ταξιδιώτες. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στις πτήσεις μεγάλης διάρκειας (πάνω από τέσσερις ώρες), θα πρέπει:

  • να φορέσετε χαλαρά ρούχα και άνετα παπούτσια
  • να προτιμήσετε ένα κάθισμα κοντά στον διάδρομο και να σηκώνεστε τακτικά
  • να κάνετε ασκήσεις όσο είστε καθιστή κάθε 30 λεπτά περίπου
  • να ζητάτε τακτικά νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης σας
  • να μειώσετε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη (καφές, ανθρακούχα ποτά)
  • να φορέσετε κάλτσες διαβαθμισμένης ελαστικής συμπίεσης.

Στην περίπτωση που παρουσιάζετε επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πτήσης σας, μπορεί να σας ζητηθεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή.

Επειδή είναι αδύνατη η πρόβλεψη των σοβαρών αναταράξεων, ενώ ο επακόλουθος κίνδυνος τραυματισμού είναι σημαντικός σε ανάλογη περίπτωση, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για τη συνεχή χρήση της ζώνης ασφαλείας για όσο διάστημα παραμένουν καθισμένες. Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να δένεται χαμηλά στο ισχίο, ανάμεσα στην κοιλιά που προβάλλει και στη λεκάνη.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή μερικών απλών προφυλάξεων μπορεί να γλιτώσει τις έγκυες γυναίκες από την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιωτών. Για παράδειγμα, οι τροφές ή τα ποτά που παράγουν αέρια θα πρέπει να αποφεύγονται πριν από προγραμματισμένες πτήσεις, επειδή ο εγκλωβισμένος αέρας διαστέλλεται σε υψηλό υψόμετρο. Επιπλέον, η προληπτική λήψη αντιεμετικής φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητη σε γυναίκες με αυξημένο το αίσθημα ναυτίας.

Οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο θόρυβος, οι δονήσεις και η κοσμική ακτινοβολία παρουσιάζουν αμελητέο κίνδυνο για την περιστασιακή έγκυο αεροπορικό ταξιδιώτη. Ωστόσο, τα πληρώματα των αεροσκαφών ή οι συχνοί ταξιδιώτες θα μπορούσαν να υπερβούν τα τρέχοντα όρια. Τα πληρώματα αεροσκαφών θα πρέπει να ενημερώνονται για την επαγγελματική έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία και για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα περάσετε από τους συνήθεις ελέγχους ασφαλείας πριν πετάξετε, καθώς αυτό δε θεωρείται επικίνδυνο για εσάς ή το μωρό σας. Η συνολική δόση ακτινοβολίας από έναν έλεγχο ασφάλειας με σαρωτές σώματος, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δύο ή τρεις σαρώσεις, είναι μικρότερη από αυτή που λαμβάνεται από 2 λεπτά πτήσης ή από μία ώρα στο επίπεδο του εδάφους. Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, η δόση ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα της εγκύου είναι αμελητέα και ως εκ τούτου η εμβρυϊκή δόση είναι ακόμα πιο χαμηλή. Αυτό το επίπεδο δόσης δε θεωρείται επικίνδυνο και συνεπώς δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποστηρίζουν ότι μία έγκυος γυναίκα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες σαρώσεις ασφαλείας.

Συνοψίζοντας, ελλείψει μαιευτικών ή ιατρικών επιπλοκών, η περιστασιακή αεροπορική μετακίνηση είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες. Οι μέλλουσες μανούλες μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια, τηρώντας τις ίδιες προφυλάξεις που ισχύουν για τα αεροπορικά ταξίδια με τον γενικό πληθυσμό. Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν και να ενημερώνονται για την ισχύουσα πολιτική της αεροπορικής εταιρείας που τους ενδιαφέρει.