Αδυναμία και κούραση κατά τη διάρκεια της κύησης

Το αίσθημα κόπωσης αποτελεί ένα ακόμα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες βιώνουν αυτό το σύμπτωμα κυρίως κατά το 1ο και το 3ο τρίμηνο. Μην ξεχνάτε πως ο οργανισμός σας παράγει νέες ορμόνες και αλλάζει συνεχώς προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός καινούριου οργανισμού. Επίσης, αυξάνεται η παραγωγή αίματος που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη προσπάθεια της καρδιάς αλλά και άλλων οργάνων, ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, το ψυχικό και συναισθηματικό στρες μπορούν να οδηγούν σε αίσθημα εξάντλησης. Ένας επιπλέον λόγος εμφάνισης κούρασης αποτελεί η έλλειψη ύπνου που οφείλεται στις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, στις κράμπες στα κάτω άκρα, καθώς και στις καούρες. 

Η κούραση μπορεί ακόμα να οφείλεται σε αναιμία και πιο συγκεκριμένα στην έλλειψη σιδήρου. Το σώμα σας χρειάζεται τον σίδηρο προκειμένου να φτιάξει την αιμοσφαιρίνη, μία ουσία που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος στα διάφορα όργανα καθώς και στο μωρό σας. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG – American College of Obstetricians and Gynecologists) οι ανάγκες της εγκύου για σίδηρο διπλασιάζονται, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του εμβρύου, καθώς και την ενδεχόμενη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της γέννας. Ενδεικτικά μερικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, ο χυμός από αποξηραμένα δαμάσκηνα κ.ά.

Πώς να αποφύγετε το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της κύησης;
  • Αν είναι δυνατό, ξεκουράζεστε τακτικά ακόμα και με μικρής διάρκειας ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Κάνετε περιπάτους, ώστε να κρατάτε τον εαυτό σας σε κίνηση.
  • Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς το βράδυ. 
  • Πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας και αποφύγετε τη λήψη υγρών τουλάχιστον δύο ώρες προ ύπνου, ώστε να μη χρειαστεί να σηκωθείτε αρκετές φορές για τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
  • Προσπαθείτε το τελευταίο σας γεύμα να είναι 2 με 3 ώρες προ του ύπνου, ώστε να αποφύγετε τις βραδινές καούρες.
  • Τεντώνετε και χαλαρώνετε τους μυς των ποδιών σας για να αποφύγετε τις κράμπες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προτιμάτε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως μπανάνες, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ακτινίδια, πατάτες και ροδάκινα. 
  • Ασκηθείτε, εκτός αν δεν σας το επιτρέπει ο γυναικολόγος σας. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και σας δίνει ενέργεια. Τριάντα λεπτά περπάτημα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν.
  • Προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα που να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, κάθε 3 με 4 ώρες.
  • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως τρόφιμα ολικής άλεσης, αμυλούχα λαχανικά και φρούτα), ενώ είναι σοφότερο να αποφύγετε τα γλυκά και τα επεξεργασμένα άλευρα.
  • Αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε την κατανάλωση της καφεΐνης.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένη, καταναλώνοντας πολλά υγρά και κυρίως νερό.
  • Αποφύγετε, όσο αυτό είναι δυνατό, το στρες και οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος.