40η εβδομάδα
Συγχαρητήρια! Κατά πάσα πιθανότητα θα καλωσορίζετε το μωρό σας αυτήν την εβδομάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες κύησης, καθώς πλησιάζετε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, ο τράχηλός σας εξαλείφεται. Η εξάλειψη του τραχήλου είναι η διαδικασία με την οποία ο τράχηλος προετοιμάζεται για τον τοκετό. Αφού το μωρό σας εμπεδωθεί στη λεκάνη, θα κατεβεί σταδιακά όλο και πιο κοντά στον τράχηλο. Επίσης, ο τράχηλος θα μαλακώσει, θα μειωθεί σε μήκος και θα γίνει πιο λεπτός.

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας

Το μωρό έχει ήδη αναπτύξει ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ικανότητας του μωρού σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει επίσης να σχηματίζει νέα κύτταρα του δέρματος για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα. Το μωρό σας πρέπει να έχει μήκος 48,3 έως 53,3 εκ. και να ζυγίζει 3 έως 4,5 κιλά.

Τι συμβαίνει με το μωρό σας

Τα οστά του μωρού σας έχουν γίνει σκληρά, με εξαίρεση το κρανίο. Τα οστά στο κρανίο πρέπει να παραμείνουν μαλακά και εύκαμπτα για τον τοκετό, ώστε να μπορούν να επικαλύπτονται καθώς περνούν από τον γεννητικό σωλήνα.Επειδή το κρανίο ενός νεογέννητου έχει σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο, το κεφάλι του μωρού σας μπορεί να έχει εμφάνιση κώνου για τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Το μωρό σας θα έχει στην πραγματικότητα δύο μαλακά σημεία (πηγές) στο κεφάλι του, που επιτρέπουν τον ευκολότερο τοκετό. Η πρόσθια «πηγή» (βρεγματική ή μεγάλη) θα κλείσει και θα γίνει σκληρή μεταξύ του ογδόου και του δέκατου πέμπτου μήνα της ζωής. Η οπίσθια (ινιακή ή μικρή) γίνεται σκληρή μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου μήνα.

Τι πρέπει να προγραμματίσετε για αυτή την εβδομάδα

Ειλικρινά, στις τελευταίες αυτές εβδομάδες το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ηρεμήσετε. Είτε πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, είτε για το τέταρτο, η ζωή σας δεν θα είναι η ίδια όταν φτάσει αυτή η νέα άφιξη. Έτσι, πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και την οικογένειά σας.

Συμβουλές για τον σύντροφο

Μη διστάσετε να συζητήσετε με την σύντροφό σας για το ποιος θα θέλατε να παρευρεθεί στη γέννηση του μωρού σας. Θέλετε να είστε μόνοι ή θέλετε να είστε περιτριγυρισμένοι από φίλους και οικογένεια; Οι τελευταίες εβδομάδες είναι μια καλή στιγμή να θέσετε αυτήν την ερώτηση.