Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου – Συστάσεις για έναν ασφαλή βρεφικό ύπνο

Τα υγιή μωρά θα πρέπει να κοιμούνται σε ύπτια θέση (ανάσκελα)

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων, τα υγιή μωρά θα πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα (στην πλάτη τους), ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS – sudden infant death syndrome). Η σύσταση αυτή προτάθηκε αρχικά το 1992 όταν η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων, μετά από πολλές μελέτες, διαπίστωσε ότι τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα (πάνω στην κοιλίτσα τους) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από SIDS. Για τον λόγο αυτό το 1994 ξεκίνησε η καμπάνια «Back to sleep».

Οι παρακάτω συστάσεις, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, αφορούν σε βρέφη ηλικίας έως 1 έτους.

Συμβουλές προς τους γονείς με σκοπό τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης SIDS
  • Τοποθετήστε το νεογνό πάντα ανάσκελα (στην πλάτη του) είτε πρόκειται για μικρά διαστήματα ύπνου, είτε για τον βραδινό του ύπνο. Αυτή η θέση είναι η ασφαλέστερη.
  • Προτιμήστε μία σκληρή επιφάνεια ύπνου, όπως είναι τα ειδικά παιδικά στρωματάκια που υπάρχουν στα κρεβατάκια με προστατευτικά πλαϊνά και αποφεύγετε να κοιμίζετε το νεογνό σας επάνω σε μαξιλάρια, παπλώματα και άλλες μαλακές επιφάνειες.
  • Κρατήστε μακριά από το μωρό σας, κατά τη διάρκεια του ύπνου του, μαλακά αντικείμενα, όπως παιχνίδια και διάφορα αξεσουάρ. Μη χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, παπλώματα, κουβέρτες και πλαϊνά προστατευτικά κρεβατιού, τύπου μαξιλαριού, στην περιοχή που κοιμάται το μωρό σας. Κρατήστε όλα τα παραπάνω αντικείμενα μακριά από το πρόσωπό του.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα και το άτμισμα κοντά στο νεογνό, τόσο από τους ίδιους τους γονείς, όσο και από οποιονδήποτε το πλησιάζει. Μην καπνίζετε κατά την περίοδο που προηγείται ή έπεται της γέννησης του παιδιού σας.
  • Φροντίστε το μωρό σας να κοιμάται κοντά σας, αλλά όχι μαζί σας, όχι στο ίδιο κρεβάτι και όχι με άλλα άτομα. Το μωρό σας δεν πρέπει να κοιμάται σε ένα κρεβάτι ή σε έναν καναπέ ή σε πολυθρόνα με ενήλικες ή άλλα παιδιά, αλλά μπορεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς. Εάν θελήσετε να το θηλάσετε στο κρεβάτι, τοποθετήστε το μετά το πέρας του θηλασμού σε καλαθούνα ή σε ειδικό κρεβατάκι με προστατευτικά πλαϊνά ή σε κρεβάτι νεογνών (λίκνο) σχεδιασμένο να προσαρμόζεται σε κρεβάτι ενηλίκων.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία καθαρή στεγνή πιπίλα όταν βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί αλλά μην αναγκάζετε βίαια το μωρό σας να την αποδεχτεί. Αν θηλάζετε το μωρό σας, συνιστάται μετά τον πρώτο μήνα της ζωής του ή όταν έχει πλέον συνηθίσει τον θηλασμό.
  • Αποφύγετε την υπερθέρμανση του μωρού σας κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Μην ντύνετε το μωρό σας με βαριά ρούχα ή σκεπάσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φροντίστε ώστε η θερμοκρασία δωματίου να είναι ανεκτή σε εσάς.
  • Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που παρουσιάζονται να προστατεύουν έναντι του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα.
  • Αλλάζετε την κατεύθυνση με την οποία ξαπλώνει το μωρό σας στο κρεβατάκι του ανά εβδομάδα, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσει επίπεδα σημεία στο κεφαλάκι του. Προσπαθήστε να μην το αφήνετε ξαπλωμένο για πολλές ώρες στην ίδια θέση. Μπορείτε, επίσης, να αφήνετε το μωρό σας να στηρίζεται στην κοιλίτσα του όταν είναι ξύπνιο και φυσικά υπάρχει κάποιος να το προσέχει.
Τι μπορούν να κάνουν οι μητέρες για να προστατέψουν το μωρό τους πριν και μετά τον τοκετό
  • Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του μωρού σας. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από καπνιστές και από χώρους όπου καπνίζουν. Εάν είστε καπνίστρια ή καπνίζατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ σημαντικό να μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας. Επίσης, μην καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητό σας και στο σπίτι σας. Γενικότερα, σε καμία περίπτωση μην καπνίζετε κοντά στο μωρό σας, ακόμα κι αν είστε σε εξωτερικούς χώρους.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του μωρού σας. Είναι πολύ σημαντικό να μη μοιράζεστε το κρεβάτι σας με το μωρό σας εάν έχετε πιει αλκοόλ ή πήρατε φάρμακα που μπορεί να σας δυσκολεύσουν να ξυπνήσετε.
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης SIDS. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά τον θηλασμό ως τη μοναδική πηγή διατροφής για το μωρό σας για περίπου 6 μήνες. Ακόμα και μετά την προσθήκη στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας, συνεχίστε τον θηλασμό για τουλάχιστον 12 μήνες ή και περισσότερο εάν το επιθυμείτε εσείς και το μωρό σας.
  • Μην αμελείτε τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο. Το μωρό σας θα λάβει την απαραίτητη φροντίδα και ανοσοποίηση σε αυτές τις επισκέψεις. Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι του SIDS.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας περνά επαρκή χρόνο ξαπλωμένο μπρούμυτα καθημερινά. Ο χρόνος αυτός θα πρέπει να επιβλέπεται πάντα από έναν ενήλικα. Η θέση αυτή θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Επίσης, συμβάλλει στο να μη δημιουργηθούν επίπεδα σημεία στο κεφάλι του νεογνού από τη συνεχόμενη πίεση που δέχεται αν είναι μόνιμα ξαπλωμένο ανάσκελα.
  • Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα «Πώς να κρατήσετε ασφαλή τα μωρά σας όταν κοιμούνται».