Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη Λαπαροσκόπηση
Τι είναι η λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση αποτελεί έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών (συνήθως όχι περισσότερο από 1 εκ.). Για τον λόγο αυτό, συχνά, ονομάζεται και «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση». Αντιθέτως, στη λαπαροτομία («ανοιχτή» χειρουργική επέμβαση), είναι απαραίτητη η διενέργεια μίας τομής στο δέρμα της κοιλιάς που μπορεί να έχει μήκος αρκετά εκατοστά.
Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση εκτελείται με τη χρήση γενικής αναισθησίας. Αυτός ο τύπος αναισθησίας σας θέτει σε κατάσταση ύπνου. Αφού σας χορηγηθεί αναισθησία, γίνεται μία μικρή τομή στον ομφαλό σας ή σε άλλη περιοχή της κοιλιάς σας. Για να πραγματοποιηθεί μία λαπαροσκοπική επέμβαση χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Το όργανο αυτό εισάγεται μέσω αυτής της μικρής τομής. Το λαπαροσκόπιο αποτελεί μία μακριά, λεπτή συσκευή που διαθέτει μία κάμερα προσαρτημένη πάνω του και η οποία δίνει τη δυνατότητα στον γυναικολόγο να βλέπει την κοιλιακή κοιλότητα και τα όργανα της πυέλου σε μία ηλεκτρονική οθόνη.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η κοιλιακή χώρα είναι γεμάτη με αέριο. Η πλήρωση της κοιλιάς με αέριο επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση των οργάνων της πυέλου. Στην περίπτωση που πρέπει να διορθωθεί ένα πρόβλημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα εργαλεία. Αυτά συνήθως εισάγονται μέσω επιπρόσθετων μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Ορισμένες φορές μπορούν να εισαχθούν μέσω της ίδιας τομής που χρησιμοποιείται για το λαπαροσκόπιο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τύπος λαπαροσκόπησης ονομάζεται λαπαροσκόπηση «μονού σημείου» (single – site laparoscopy).
Μετά το τέλος της διαδικασίας, αφαιρούνται τα εργαλεία και το μεγαλύτερο μέρος του αερίου. Οι μικρές τομές κλείνονται. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης. Θα νιώθετε υπνηλία για μερικές ώρες και μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα ναυτίας από την αναισθησία. Ανάλογα με τον τύπο της λαπαροσκόπησης μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα ή μπορεί να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο σε πολύπλοκες επεμβάσεις (λαπαροσκοπική υστερεκτομή).
Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη. Παρατηρείται λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος συγκριτικά με την ανοικτή κοιλιακή επέμβαση. Η αποκατάσταση μετά από τη λαπαροσκοπική επέμβαση είναι γενικά ταχύτερη, συνεπάγοντας μικρότερη σε διάρκεια νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, οι μικρότερες τομές που χρησιμοποιούνται επουλώνονται ταχύτερα, σχηματίζοντας μικρότερες ουλές. Τέλος, ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι, επίσης, χαμηλότερος από ότι σε μία ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Από την άλλη πλευρά, η λαπαροσκόπηση μπορεί να διαρκέσει χρονικά περισσότερο από την ίδιου τύπου ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Ο μεγαλύτερος χρόνος υπό αναισθησία, δυνητικά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Άλλες φορές, οι επιπλοκές δεν εμφανίζονται άμεσα, αλλά λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Στις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη λαπαροσκόπηση (ανάλογα με την ένδειξη και τη βαρύτητα της επέμβασης) περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
- Αιμορραγία ή κήλη (μία διόγκωση που προκαλείται από κακή επούλωση) στα σημεία των τομών
- Εσωτερική αιμορραγία
- Επιμόλυνση τραύματος
- Τραυματισμός αιμοφόρου αγγείου ή άλλου οργάνου, όπως το στομάχι, το έντερο, η κύστη ή οι ουρητήρες
Ποιες παθήσεις μπορούν να διαγνωσθούν ή να θεραπευτούν με τη βοήθεια της λαπαροσκόπησης;
Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση της αιτίας του χρόνιου πυελικού πόνου, της υπογονιμότητας ή για τη διερεύνηση μίας πυελικής μάζας (διαγνωστική λαπαροσκόπηση). Εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, συχνά, μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της ίδιας χειρουργικής επέμβασης (επεμβατική λαπαροσκόπηση). Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται επομένως για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ακόλουθων παθήσεων:
- Ενδομητρίωση – Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα ενδομητρίωσης και τα φάρμακα δεν έχουν βοηθήσει, μπορεί να σας προταθεί η λαπαροσκόπηση. Εάν εντοπιστεί ιστός ενδομητρίωσης, συχνά μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδικασίας.
- Ινομυώματα– Τα ινομυώματα σχηματίζονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας ή έξω από αυτήν. Τα περισσότερα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι (όχι καρκίνοι), αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι κακοήθης (καρκίνος). Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή βαριά αιμορραγία. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεσή τους.
- Κύστες ωοθηκών– Ορισμένες γυναίκες έχουν κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Οι κύστες συχνά απομακρύνονται χωρίς θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο γυναικολόγος μπορεί να σας προτείνει να τις αφαιρέσει λαπαροσκοπικά.
- Έκτοπη κύηση– Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσετε μία έκτοπη κύηση.
- Διαταραχές του πυελικού εδάφους– Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων και της πρόπτωσης πυελικών οργάνων.
- Καρκίνος– Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λαπαροσκόπηση.
Τέλος, με τη λαπαροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί απολίνωση των σαλπίγγων (στειροποίηση). Σημειώνεται ότι η λαπαροσκόπηση αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η υστερεκτομή καθώς και η αφαίρεση των ωοθηκών αμφοτερόπλευρα.
Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.