Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη

Περισσότερο από το 60% των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν πρωινή ή και ολοήμερη ναυτία. Σε κάποιες γυναίκες η ναυτία περιορίζεται στο αίσθημα της τάσης για έμετο, ενώ σε άλλες εξελίσσεται σε έμετο. Ευτυχώς, στο μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων οι ναυτίες περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που το βιώνουν καθόλη τη διάρκειά της. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές δεν μπορούν, ακόμα, να καταλήξουν σε αξιόπιστα συμπεράσματα στο τι πραγματικά προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες που συσχετίζουν την ύπαρξη πρωινής ναυτίας με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης IQ στα παιδιά αυτών των γυναικών! Ίσως τώρα να αισθάνεστε πιο δικαιωμένη…

Πώς μπορείτε να περιορίσετε την πρωινή ναυτία;

  • Καταναλώστε προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς κατευνάζουν την πρωινή ναυτία.
  • Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει το αίσθημα ναυτίας και είναι ασφαλές τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Ανεξάρτητα από τη μορφή του (σταγόνων, τσαγιού, κάψουλας ή καραμέλας) βοηθά ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ναυτίας.
  • Η λήψη βιταμίνης Β6 σε συνεννόηση πάντα με τον γυναικολόγο σας, σχετίζεται με μείωση της πρωινής ναυτίας.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένη, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
  • Μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Προσπαθείτε να σηκώνεστε σταδιακά, δηλαδή πρώτα να μένετε καθιστή στο κρεβάτι για λίγο κι έπειτα να σηκώνεστε κανονικά.

Αν υποφέρετε από έντονη ναυτία ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμέτων (υπερέμεση), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με εμάς για τη λήψη κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, ώστε να μην αφυδατωθείτε ή προκαλέσετε βλάβες στον οργανισμό σας από την κακή διατροφή σας.