Πονόδοντος και ούλα που αιμορραγούν στην εγκυμοσύνη

Η στοματική υγιεινή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης δε θα πρέπει να παραμελείται υπό το βάρος πιο έκδηλων ενοχλήσεων και προβλημάτων της κύησης. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 75% των εγκύων γυναικών αντιμετωπίζουν θέματα με τη στοματική τους υγιεινή. Οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν συμπτώματα όπως αιμορραγικά ούλα, πόνο στα δόντια καθώς και αυξημένη ευαισθησία. Μόνο το 57% αυτών των γυναικών επισκέπτεται οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της κύησης. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι όμως ιδιαίτερης σημασίας, καθώς μία φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου σας.

Το πιο συχνό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες είναι τα ούλα που αιμορραγούν. Αυτό συνήθως οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές της κύησης που καθιστούν τα ούλα επιρρεπή στην εμφάνιση πλάκας και στην ευαισθησία. Αν δε αντιμετωπιστούν κατάλληλα και έγκαιρα είναι πιθανό να εμφανιστεί περιοδοντίτιδα (ουλίτιδα). Πολλές μελέτες συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με τη γέννηση νεογνών χαμηλού σωματικού βάρους. Επιπλέον, μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές με αποτέλεσμα την ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο, καθώς επίσης καθιστούν τα δόντια πιο ευπαθή στη φθορά (τερηδόνα). Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας δώσει χρήσιμες οδηγίες για τη φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ή να θεραπεύσουμε τα ευαίσθητα – αιμορραγικά ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Βουρτσίζετε συστηματικά και τακτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε καθημερινά το οδοντικό νήμα. Προσέξτε όμως το βούρτσισμα να είναι ήπιο καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ήδη ευαίσθητα ούλα σας.
  • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά κατά την εγκυμοσύνη, μία φορά σε κάθε τρίμηνο. Συνεχίστε αυτή τη συνήθεια για όσο καιρό θηλάζετε.
  • Υιοθετήστε μία ισορροπημένη διατροφή. Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί επιτακτικό παράγοντα διασφάλισης της στοματικής υγείας.