Αντισυλληπτικά χάπια – όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Τα από του στόματος λήψεως αντισυλληπτικά αποτελούν χάπια συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης τα οποία περιέχουν δύο ορμόνες, ένα οιστρογόνο και ένα προγεσταγόνο. Οι ορμόνες αυτές εμποδίζουν την ωοθυλακιορρηξία (την απελευθέρωση του ωάριου από τις ωοθήκες σας). Επίσης, προκαλούν αλλαγές στο σώμα σας που εμποδίζουν την επίτευξη εγκυμοσύνης. Η τραχηλική βλέννα γίνεται παχύρευστη δυσκολεύοντας το σπέρμα να διεισδύσει στη μήτρα και να φτάσει στο ωάριο, ενώ το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) λεπταίνει.

Η μέθοδος αυτή αντισύλληψης είναι απλή, εύχρηστη, ενώ μπορείτε να τη σταματήσετε μόνες σας όποτε το θελήσετε. Οι περισσότερες γυναίκες θα μπορέσουν να μείνουν έγκυες αμέσως μόλις σταματήσουν τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Όταν χρησιμοποιούνται με τον ιδανικότερο δυνατό τρόπο, λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες θα μείνει έγκυος κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 9 στις 100 γυναίκες (9%) που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μένουν έγκυες κάθε χρόνο, επειδή δε χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή σωστά και με συνέπεια.

Ο τρόπος χρήσης τους

Το αντισυλληπτικό χάπι λαμβάνεται κάθε μέρα. Θα πρέπει να παίρνετε το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Στα αντισυλληπτικά 21 ημερών, μετά από το τέλος της λήψης τους περιμένετε επτά ημέρες πριν ξεκινήσετε το επόμενο πακέτο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα σας έρθει και η περίοδος. Τα αντισυλληπτικά 28 ημερών τα λαμβάνετε συνεχόμενα. Τα τελευταία επτά δισκία δεν περιέχουν ορμόνες και κατά τη διάρκεια λήψης τους έρχεται η περίοδος.

Πολλές γυναίκες επιθυμούν να ξεκινήσουν τα αντισυλληπτικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη της περιόδου τους. Με τον τρόπο αυτό συνήθως δε θα έχετε περίοδο τα σαββατοκύριακα. Μπορείτε επίσης να τα ξεκινήσετε την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Εάν γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, μπορείτε να τα ξεκινήσετε όποτε το επιθυμείτε.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μερικά από τα χάπια, θα εμφανίσετε ακανόνιστη περίοδο, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης. Όταν ξεχάσετε να πάρετε ένα χάπι, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Πάρτε το επόμενο χάπι στη συνήθη ώρα. Θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή ή χρησιμοποιήστε επιπλέον μία εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες επτά ημέρες. Αν ξεχάσετε να πάρετε δύο ή περισσότερα χάπια στη σειρά, ο κίνδυνος για εγκυμοσύνη είναι ακόμα μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Τέλος, δε θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια των πρώτων 3-6 εβδομάδων μετά τον τοκετό, επειδή ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι υψηλότερος τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εάν θηλάζετε, το οιστρογόνο που περιέχουν μπορεί να επηρεάσει την παροχή γάλακτος. Συνιστάται, επομένως, να περιμένετε έως την πέμπτη εβδομάδα μετά τον τοκετό (όταν ο θηλασμός είναι καλά εδραιωμένος) πριν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε.

Με τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε πόσο συχνά θα έχετε περιόδους. Συζητήστε μαζί μας για αυτή την επιλογή σας.

Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών;

Τα αντισυλληπτικά χάπια, πέρα από την αντισυλληπτική προστασία παρέχουν και άλλα οφέλη:

 • οι περισσότερες γυναίκες θα βιώνουν μικρότερες, ελαφρύτερες και σταθερότερες περιόδους
 • κάνουν ηπιότερους τους πόνους περιόδου
 • μπορεί να βελτιώσουν την ακμή, την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και τα προ-εμμηνορροϊκά συμπτώματα (PMS – premenstrual symptoms)
 • μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας, ειδικά εάν οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συνήθως κοντά στην περίοδό σας (δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι ημικρανίες συνοδεύονται από αύρα)
 • μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στη μήτρα, στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο για πολλά χρόνια μετά από τη χρήση τους
 • μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων που προκαλούν βαριές αιμορραγίες και έντονους πόνους περιόδου, όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση. Αν χρησιμοποιηθούν συνεχόμενα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βαριές αιμορραγίες σταματώντας την περίοδο.

Σημειώνεται ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά ΔΕΝ παρέχουν προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που τα αντισυλληπτικά δισκία είναι ασφαλή για τις περισσότερες γυναίκες, αυξάνουν ελαφρώς την πιθανότητα για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Βέβαια, αυτά τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε γυναίκες που παρουσιάζουν ήδη αυξημένους παράγοντες κίνδυνου για καρδιαγγειακή νόσο. Γυναίκες με υψηλές τιμές χοληστερόλης, υψηλή πίεση και διαβήτη, γυναίκες με ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού ή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, ή γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών που συνοδεύονται με αύρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες από 35 χρονών και καπνίζουν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις που εμποδίζουν μερικές γυναίκες από τη χρήση των αντισυλληπτικών. Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντική η συνάντηση με τον ιατρό σας και η λήψη ενός καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού πριν από την έναρξη αυτού του είδους αντισύλληψης. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας και φυσικά πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσετε από τη χρήση των αντισυλληπτικών;

Μπορεί να εμφανίσετε:

 • ναυτία
 • πονοκέφαλο
 • ευαισθησία στους μαστούς
 • αιμόρροια διαφυγής (αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σας)

Οι παρενέργειες εμφανίζονται πιο συχνά κατά τους πρώτους τρεις μήνες χρήσης και συνήθως απομακρύνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;

Καλέστε μας αμέσως εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Κοιλιακό άλγος, ειδικά στη δεξιά πλευρά, κάτω από τις πλευρές σας
 • Πόνο στο στήθος ή στον βραχίονα, δύσπνοια, βήχα που συνοδεύεται από αίμα
 • Πονοκεφάλους που είναι έντονοι
 • Προβλήματα όρασης: θολή όραση, βλέπετε φώτα κηλίδες που αναβοσβήνουν, διπλωπία (διπλή όραση) ή τύφλωση
 • Οίδημα, ερυθρότητα, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνο σε ένα από τα πόδια σας

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τα αντισυλληπτικά χάπια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να μάθετε πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.