Do’s and Don’ts
Βιταμίνες

Σκοπός των βιταμινών κατά την εγκυμοσύνη είναι να εξασφαλίζουν την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε ηλεκτρολύτες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποδειχτεί η αναγκαιότητα ή μη λήψης άλλων βιταμινών πέρα από το φυλικό οξύ και ίσως της βιταμίνης D και του σιδήρου. Οι έγκυες γυναίκες που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, είναι πιθανό να μη χρειαστούν κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Αν απαιτείται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, η λήψη ενός απλού πολυβιταμινούχου σκευάσματος κατάλληλου για την εγκυμοσύνη συνήθως είναι αρκετή.

Διατροφή και λήψη βάρους

Οι έγκυες γυναίκες προτείνεται να καταναλώνουν μία υγιή, ισορροπημένη διατροφή,ενώ θα πρέπει να αυξάνουν τη πρόσληψη θερμίδων μόνο κατά 350 – 450 θερμίδες την ημέρα μέρα.Η ιδανική πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να βασίζεται στο βάρος της γυναίκας πριν μείνει έγκυος. Διαβάστε περισσότερα

Αλκοόλ

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με εμβρυϊκές δυσπλασίες και καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τεχνητά Γλυκαντικά

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κύηση. Επειδή τα δεδομένα για τη ζαχαρίνη είναι αντικρουόμενα, καλό θα είναι να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Καφεΐνη

Μικρές δόσεις καφεΐνης επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη (λιγότερο από 300 mg/ημέρα), καθώς δε φαίνεται, ακόμα, να σχετίζονται με ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ 225ml περιέχει περίπου 130 mgκαφεΐνης και ένα φλιτζάνι τσαγιού περιέχει περίπου 50 mg καφεΐνης. Παρόλα αυτά, οι ακριβείς ποσότητες ποικίλλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο ρόφημα που χρησιμοποιείτε και τη διατροφή που κάνετε γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Ψάρια

Οι έγκυες θα πρέπει να καταναλώνουν δύο με τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα υψηλής περιεκτικότητας σε ω3 λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο.Κανονικά θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού και μη ψημένου ψαριού (σούσι).

Άλλα φαγητά προς αποφυγή

Οι έγκυες θα πρέπει να:

  • μην καταναλώνουν ωμά και μη ή ελαφρώς ψημένα κρέατα
  • πλένουν πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά
  • αποφεύγουν τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • αποφεύγουν τα μη ψημένα αλλαντικά γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για λιστέρια
  • αποφεύγουν τρόφιμα που έχουν ενοχοποιηθεί για λιστέρια
Κάπνισμα, νικοτίνη,ηλεκτρονικό τσιγάρο,άτμισμα

Τα κάπνισμα πρέπει να διακόπτεται κατά την κύηση,όπως και το άτμισμα και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα υποκατάστατα νικοτίνης (αυτοκόλλητα, τσίχλες) επιτρέπονται μόνο ως τρόπος μείωσης του καπνίσματος.

Άσκηση και ξεκούραση

Οι έγκυες γυναίκες που διανύουν μία φυσιολογική κύηση ενθαρρύνονται να ασκούνται τακτικά.Η άσκηση επιτρέπεται στην κύηση αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της εγκύου. Δεν επιβάλλεται ο κλινοστατισμός, εκτός εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.

Οδήγηση

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας όταν οδηγούν. Επίσης, δε θα πρέπει να απενεργοποιούν τους αερόσακους.

Στοματική υγιεινή

Οι έγκυες θα πρέπει να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή και να μην αμελούν τα προγραμματισμένα τους ραντεβού στον οδοντίατρο.

Τζακούζι και πισίνες

Το μπάνιο σε ζεστές πισίνες όπως το τζακούζι, πρέπει να αποφεύγεται ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Αντίθετα, το μπάνιο σε πισίνα δε θα πρέπει να αποτρέπεται, καθώς αποτελεί μία καλή μορφή ολιστικής γυμναστικής.

Εντομοαπωθητικά

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιβάλλεται η χρήση τους σε περιοχές όπου ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τσίμπημα εντόμου είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Βαφές μαλλιών

Τα δεδομένα είναι περιορισμένα για το αν και πόσο επηρεάζουν οι βαφές μαλλιών κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς η συστηματική απορρόφηση είναι πολύ μικρή. Ως εκ τούτου, καλό θα είναι να αποφεύγονται τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο.

Ταξίδια

Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Θα πρέπει πάντα να έχουν υπ’ όψη τις παροχές υγείας για τις έγκυες γυναίκες, εάν συμβεί κάτι απρόοπτο, καθώς και το κίνδυνο μολυσματικής νόσου στον τόπο προορισμού. Δεν υπάρχει ακριβής ηλικία κύησης κατά την οποία οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν τα ταξίδια. Κάθε έγκυος γυναίκα θα πρέπει να «ζυγίζει» τα οφέλη του ταξιδιού με τις πιθανότητες μίας επιπλοκής στον προορισμό της.

Σεξουαλικές επαφές

Οι έγκυες που δεν παρουσιάζουν προβλήματα όπως, αιμορραγίες κατά την κύηση, προδρομικό πλακούντα ή ρήξη εμβρυικών υμένων, μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στάση κατά τον ύπνο

Οι γυναίκες συχνά συμβουλεύονται να κοιμούνται σε πλάγια θέση (προτιμάται η αριστερή πλάγια θέση).Δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός για το πότε θα πρέπει η έγκυος να αρχίσει να κοιμάται σε πλαϊνές θέσεις και να αποφεύγει να κοιμάται μπρούμυτα.