Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που είναι στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της περιόδου

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα για να διαχειριστείτε την περίοδό σας. Οι σερβιέτες χρησιμοποιούνται για να απορροφούν το αίμα της περιόδου σας. Τα ταμπόν και τα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως συγκρατούν τη ροή στο εσωτερικό του κόλπου σας.

Οι σερβιέτες, τα ταμπόν και τα κύπελλα της εμμηνόρροιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικούς χρόνους μέσα στον κύκλο, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, που πρόκειται να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας σας και τη βαρύτητα περιόδου σας.

Μερικά προϊόντα, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για πρόσθετη προστασία από τη διαρροή αίματος. Πιθανότατα θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις σερβιέτες για την πρώτη σας περίοδο. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά προϊόντα προκειμένου να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Σερβιέτες

Οι σερβιέτες φτιάχνονται από απορροφητικά υλικά και φοριούνται μέσα από το εσώρουχό σας για να συλλέξουν το αίμα. Είναι διαθέσιμες σε διαφορετικά μεγέθη, στυλ και πάχη. Μερικές έχουν επιπλέον υλικό στις πλευρές τους («φτερά»), που διπλώνει γύρω από τις άκρες του εσώρουχού σας βοηθώντας να διατηρηθεί η σερβιέτα στη θέση της και να παρέχει καλύτερη προστασία. Υπάρχουν και λεπτότερες και μικρότερες σερβιέτες τα «σερβιετάκια». Ορισμένα κορίτσια τα φορούν τις τελευταίες ημέρες των περιόδων τους, όταν η ροή είναι ελαφριά ή τις μέρες που νομίζουν ότι η περιόδος πρόκειται να ξεκινήσει.

Αλλάξτε τη σερβιέτα σας τουλάχιστον κάθε 4 – 8 ώρες ή όποτε φαίνεται γεμάτη ή την αισθάνεστε υγρή και άβολη. Μερικά κορίτσια τις αλλάζουν κάθε φορά που ουρούν. Φυσικά, εάν η περίοδός σας έχει μεγάλη ροή, θα πρέπει να αλλάζετε τις σερβιέτες πιο συχνά. Η τακτική αλλαγή εμποδίζει τη συσσώρευση βακτηριδίων και εξαλείφει τη δυσάρεστη οσμή.

Μόλις αφαιρέσετε τη σερβιέτα, τυλίξτε τη σε χαρτί υγείας και απορρίψτε την στον κάδο απορριμμάτων (ή, αν είναι διαθέσιμο, στο ειδικό κουτί απόρριψης σερβιετών). Μην προσπαθήσετε να την πετάξετε στη λεκάνη της τουαλέτας – ακόμη και οι μικρότερες σε μέγεθος σερβιέτες μπορεί να δημιουργήσουν ένα απίστευτο χάος στην τουαλέτα.

Ταμπόν

Τα ταμπόν κατασκευάζονται, επίσης, από απορροφητικά υλικά, αλλά συμπιέζονται σε ένα πολύ μικρό σωληνοειδές σχήμα. Όπως οι σερβιέτες, έτσι και τα ταμπόν, είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά μεγέθη για βαρύτερες και ελαφρύτερες περιόδους. Οι πληροφορίες πάνω σε κάθε πακέτο ταμπόν θα σας ενημερώσουν για το πόσο αίμα μπορεί να απορροφήσουν. Ένα “super” ταμπόν, για παράδειγμα, είναι παχύτερο και προορίζεται για μεγαλύτερη ροή. Ένα “mini” ταμπόν είναι λεπτό και προορίζεται για ελαφρύτερη ροή.

Η χρήση τους είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει να μάθετε πώς. Αφού πλύνετε τα χέρια σας, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν τα ταμπόν. Την πρώτη φορά που θα επιλέξετε να τα χρησιμοποιήσετε, προσπαθήστε να το κάνετε στην ημέρα με τη μεγαλύτερη ροή, έτσι ώστε το ταμπόν να γλιστρήσει πιο άνετα στη θέση του. Ορισμένα ταμπόν έχουν ένα πλαστικό ή χάρτινο σωλήνα εφαρμοστή που βοηθά στην τοποθέτησή του. Άλλα ταμπόν δεν έχουν εφαρμοστές και εισάγονται μόνο με τα δάχτυλά σας. Ένα μικρό κορδόνι που συνδέεται με το ταμπόν κρέμεται από τον κόλπο σας για να σας βοηθήσει να το αφαιρέσετε αργότερα.

Θα πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν σας τουλάχιστον κάθε 4 – 8 ώρες. Όταν η ροή σας είναι βαρύτερη, ίσως χρειαστεί να το αλλάζετε συχνότερα. Επειδή δεν μπορείτε να δείτε ένα ταμπόν, όπως μία σερβιέτα, θα πρέπει να θυμάστε να το αλλάζετε τακτικά ή αν παρατηρήσετε κηλίδες ή κάποια διαρροή στο εσώρουχο ή στα ρούχα σας. Τραβήξτε απαλά το κορδόνι που συνδέεται με το ταμπόν μέχρι να βγει, τυλίξτε το σε χαρτί υγείας και πετάξτε το στα σκουπίδια. Μην πετάτε ποτέ ένα ταμπόν στη λεκάνη της τουαλέτα ακόμα και αν το λένε στις οδηγίες

Μερικά κορίτσια ανησυχούν ότι τα ταμπόν μπορεί να χαθούν μέσα στο σώμα τους, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί. Ο κόλπος κρατά το ταμπόν στη θέση του, ενώ το άνοιγμα του τράχηλου (που βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου) είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να περάσει ένα ταμπόν. Το μόνο μέρος που μπορεί να πάει ένα ταμπόν είναι προς τα έξω με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήθηκε. Μερικές φορές, ένα κορίτσι μπορεί να ξεχάσει να αφαιρέσει ένα ταμπόν ή να εισαγάγει ένα νέο όταν το παλιό είναι ακόμα στη θέση του.

Εάν ένα ταμπόν παραμείνει για πολύ καιρό, δε θα χαθεί. Μπορεί, όμως, να παρατηρήσετε δυσάρεστα υγρά στο εσώρουχό σας και μία άσχημη οσμή. Η παραμονή ενός ταμπόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει συνδεθεί με το σύνδρομο τοξικού σοκ. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε συχνά τα ταμπόν.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κορδόνι, μην ανησυχείτε! Το ταμπόν είναι ακόμα εκεί.

Κύπελλα της εμμηνόρροιας

Τα κύπελλα εμμηνόρροιας είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή καουτσούκ. Εισάγονται στον κόλπο για να συγκρατήσουν τη ροή αίματος εντός αυτού. Θα πρέπει να αφαιρείτε και να αδειάζετε το κύπελλο κάθε 8 – 12 ώρες.

Ορισμένα είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και απορρίπτονται. Άλλα μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες κάθε προϊόντος που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

Παρόλο που μερικά κύπελλα εμμηνόρροιας μοιάζουν με το διάφραγμα, δεν αποτελούν μέθοδο αντισύλληψης και δεν παρέχουν προστασία κατά της εγκυμοσύνης ή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το είδος της προστασίας που θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, εξαρτάται πραγματικά από εσάς. Ορισμένες γυναίκες προτιμούν τις σερβιέτες επειδή είναι εύκολες στη χρήση τους και επειδή δε χρειάζεται να θυμούνται πότε να τις αλλάζουν, αφού μπορούν να δουν πότε είναι λερωμένες. Άλλες προτιμούν τα ταμπόν γιατί είναι ευκολότερα στη μεταφορά και στην αποθήκευση. Τα ταμπόν και τα κύπελλα εμμηνόρροιας είναι, επίσης, βολικά για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως η κολύμβηση.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την περίοδό σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.