Χειρουργική αντιμετώπιση της στρες ακράτειας ούρων

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στην προσπάθεια, σας προσφέρει μία μακροπρόθεσμη λύση, όταν οι άλλες θεραπευτικές επιλογές αποτύχουν. Μάθετε περισσότερα για τις επιλογές που σας προσφέρουμε και ειδικότερα για τη χειρουργική αντιμετώπισή της με τις ταινίες ακράτειας.

Τι είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (στρες ακράτεια);

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων που παρατηρείται με τη σωματική δραστηριότητα, όπως την άσκηση, τον βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα. Αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα των γυναικών. Το ενθαρρυντικό, όμως, είναι ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί με συντηρητικές ή χειρουργικές μεθόδους.

Ποιες συντηρητικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν; 

Αν η απώλεια ούρων κατά την προσπάθεια είναι ενοχλητική και επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, θα σας προτείνουμε αρχικά συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Οι αλλαγές στις συνήθειές σας, όπως η κατανάλωση λιγότερων υγρών, ο περιορισμός της καφεΐνης, η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται η απώλεια ούρων. Άλλες μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν τις ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel), τη φυσικοθεραπεία ή τη χρήση κολπικών πεσσών.

Αν αποτύχουν τα παραπάνω, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την επόμενη επιλογή.

Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων από προσπάθεια; 

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια αποτελεί μία διαταραχή του πυελικού εδάφους. Εμφανίζεται όταν οι ιστοί και οι μύες που στηρίζουν την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα ή το ορθό υποστούν βλάβη. Επιπλέον, ο σφιγκτήρας μυς, που ελέγχει τη ροή των ούρων από την κύστη στην ουρήθρα, εξασθενεί. Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός ή η γήρανση των ιστών μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση αυτών των διαταραχών.

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης;

Οποιαδήποτε πίεση στην ουροδόχο κύστη επηρεάζει την καλή λειτουργία της ουρήθρας και του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Η ουρήθρα αποτελεί τον αγωγό που μεταφέρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη. Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης είναι το σημείο όπου η ουρήθρα ενώνεται με την κύστη. Συνεπώς, ο θεραπευτικός στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η υποστήριξη της ουρήθρας και του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Αυτή η επιπλέον υποστήριξη βοηθά να διατηρείται η ουρήθρα κλειστή όταν ασκείται πίεση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές ούρων.

Ποιες είναι οι χειρουργικές θεραπείες για την ακράτεια στρες; 

Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει τη στρες ακράτεια στις περισσότερες γυναίκες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

 • Τοποθέτηση ταινίας ακράτειας
 • Κολποανάρτηση

Οι ενέσιμες θεραπείες αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τις γυναίκες που δε θέλουν να υποβληθούν σε μία παρεμβατική θεραπεία. Γίνεται έγχυση συνθετικών υλικών στους ιστούς γύρω από την ουρήθρα με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Οι ενέσεις αυτές μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα αλλά συνήθως δεν οδηγούν σε πλήρη θεραπεία της ακράτειας.

Πώς μπορώ να αποφασίσω ποιος τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι κατάλληλος για μένα; 

Αν και η χειρουργική αντιμετώπιση ενέχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τις συντηρητικές θεραπείες, έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει μία μακροπρόθεσμη λύση. Η εύρεση της καλύτερης επιλογής για χειρουργική επέμβαση ακράτειας από στρες εξαρτάται από τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε διαδικασία, καθώς και από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Ο καταλληλότερος για εσάς τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • Ηλικία
 • Μελλοντικά σχέδια τεκνοποίησης
 • Τρόπος ζωής
 • Ανάγκη για υστερεκτομή ή θεραπεία άλλων πυελικών προβλημάτων
 • Ιατρικό ιστορικό (εάν είχατε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο της πυέλου ή είχατε ήδη μία χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν για ακράτεια)
 • Γενική κατάσταση της υγείας σας
 • Αιτία του προβλήματος

Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι …

Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, λάβετε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

 • Απαραίτητη προϋπόθεση η ακριβής διάγνωση. Οι διάφοροι τύποι ακράτειας απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Συνεπώς, είναι καίριας σημασίας ο ενδεδειγμένος προεγχειρητικός έλεγχος και η παραπομπή για περαιτέρω εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις.
 • Κατανοήστε ότι η χειρουργική επέμβαση διορθώνει μόνο το πρόβλημα που έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίζει. Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ακράτειας από στρες δεν αντιμετωπίζει την ξαφνική, έντονη έπειξη για ούρηση (υπερδραστήρια κύστη). Στην περίπτωση που παρουσιάζετε μικτή ακράτεια – ένας συνδυασμός ακράτειας από στρες και υπερδραστήριας κύστης – πιθανότατα θα χρειαστείτε πρόσθετες θεραπείες.
 • Σκεφτείτε τα μελλοντικά σχέδια τεκνοποίησης. Υπάρχει περίπτωση να σας συστήσουμε να αναβάλετε τη χειρουργική επέμβαση μέχρι να ολοκληρώσετε τα σχέδιά σας για τεκνοποίηση. Η καταπόνηση που ασκεί η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στην ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τους υποστηρικτικούς ιστούς μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη μίας χειρουργικής αποκατάστασης.

Ταινία ακράτειας

Η πιο κοινή τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης της στρες ακράτειας είναι η τοποθέτηση ταινίας. Πρόκειται για μία στενή λωρίδα από συνθετικό πλέγμα που τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα. Λειτουργεί ως αιώρα που ανυψώνει ή στηρίζει την ουρήθρα και τον αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Οι ταινίες ελεύθερης τάσης που χρησιμοποιούμε, συγκρατούνται στη θέση τους από τους ιστούς του σώματος και όχι από τα ράμματα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, σχηματίζεται ουλώδης ιστός μέσα και γύρω από την ταινία που την κρατάει στη θέση της. Συνήθως ακολουθείται η διαθυρεοειδική προσέγγιση. Στην τεχνική αυτή γίνεται μία μικρή τομή στον κόλπο και μικρές τομές στη δεξιά και την αριστερή βουβωνική χώρα. Με τον τρόπο αυτό η ταινία διέρχεται από τους μυς της βουβωνικής χώρας και όχι από το κοιλιακό τοίχωμα όπως στην οπισθοηβική προσέγγιση.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μίνι ταινία μονής τομής. Στην τεχνική αυτή γίνεται μόνο μία μικρή τομή στον κόλπο. Τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματικά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, θα πρέπει να αποφύγετε οτιδήποτε προκαλεί στρες στη χειρουργική περιοχή, όπως οι ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Υπερβολική καταπόνηση
 • Εντατική άσκηση
 • Βαριά άρση βάρους.

Μετά το τέλος της επέμβασης θα λάβετε λεπτομερείς οδηγίες για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, να συνεχίσετε την άσκηση και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η τοποθέτηση της ταινίας ακράτειας συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά. Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας την ίδια μέρα. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι γενικά ταχύτερος από ό,τι με άλλες τεχνικές για την αντιμετώπιση της ακράτειας στρες. Όπως, όμως, κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει κινδύνους. Αν και ασυνήθιστο, οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Προσωρινή δυσκολία στην ούρηση
 • Προσωρινή δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης (κατακράτηση ούρων)
 • Ανάπτυξη υπερδραστήριας κύστης
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
 • Λοίμωξη τραύματος
 • Δύσκολο ή επώδυνο σεξ
 • Απόρριψη της ταινίας στο κολπικό τοίχωμα 
 • Πόνος στη βουβωνική χώρα

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να σταθμίσετε όλους τους κινδύνους και τα οφέλη των χειρουργικών επιλογών σας. Μαζί θα συζητήσουμε τους παραπάνω παράγοντες καθώς και τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τα οφέλη της κάθε επιλογής.

Να θυμάστε ότι η χρήση της ταινίας ακράτειας αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στρες ακράτειας και υποστηρίζεται από όλες τις  Ουρογυναικολογικές Εταιρείες.

Η χρήση ταινίας ακράτειας δεν είναι ενδεδειγμένη σε γυναίκες που επιθυμούν στο μέλλον να μείνουν έγκυες

Τι είναι η κολποανάρτηση; 

Στην κολποανάρτηση, το τμήμα της ουρήθρας που βρίσκεται πλησιέστερα στην ουροδόχο κύστη αποκαθίσταται στη φυσιολογική του θέση. Ο πιο συνηθισμένος τύπος κολποανάρτησης που πραγματοποιείται ονομάζεται τεχνική Burch. Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης στηρίζεται με μερικά ράμματα τοποθετημένα εκατέρωθεν της ουρήθρας (στο εξωτερικό τοίχωμα του κόλπου και το άλλο άκρο σε συνδέσμους κοντά στην κορυφή του πυελικού οστού). Αυτά τα ράμματα διατηρούν τον αυχένα της ουροδόχου κύστης στη θέση του και βοηθούν στην υποστήριξη της ουρήθρας.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κολποανάρτησης; 

Η κολποανάρτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με κοιλιακή τομή ή λαπαροσκoπικά. Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση συνήθως οδηγεί σε μικρότερη περίοδο αποκατάστασης, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο μία ανοιχτή διαδικασία. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν προβλήματα ούρησης μετά το χειρουργείο. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσουν ή να αφαιρεθούν τα ράμματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να σας αναλύσουμε τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε και να αποφασίσουμε ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς!