Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατεύσω τον εαυτό μου ή το αγέννητο παιδί μου από την τοξοπλάσμωση;

Οι ιδιοκτήτες γατών και οι γυναίκες που εκτίθενται σε γάτες θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές για να μειώσουν την έκθεση στο τοξόπλασμα.

 • Αποφεύγετε να περιποιείστε εσείς το κουτί περιττωμάτων γάτας αν αυτό είναι εφικτό. Εάν κανείς άλλος δεν μπορεί να εκτελέσει αυτήν την εργασία, φορέστε γάντια μιας χρήσης και πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως μετά.
 • Βεβαιωθείτε ότι το κουτί περιττωμάτων καθαρίζεται καθημερινά. Το παράσιτο Τοξόπλασμα δε γίνεται μολυσματικό παρά μόνο 1 έως 5 ημέρες μετά την αποβολή του στα κόπρανα της γάτας.
 • Ταΐστε τη γάτα σας με ξηρά ή κονσερβοποιημένη τροφή και όχι με ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα.
 • Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικούς χώρους.
 • Αποφύγετε τις αδέσποτες γάτες, ειδικά τα γατάκια. Μην πάρετε μια νέα γάτα ενώ είστε έγκυος.
 • Κρατήστε το κουτί άμμου εξωτερικού χώρου καλυμμένο.
 • Φοράτε γάντια κατά την κηπουρική και κατά την επαφή με χώμα ή άμμο, καθώς μπορεί να έχει μολυνθεί με περιττώματα γάτας που να περιέχουν τοξόπλασμα. Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά την κηπουρική ή την επαφή με χώμα ή άμμο.
Θα πρέπει επίσης:

Να μαγειρεύετε καλά το φαγητό σας σε ασφαλείς – υψηλές θερμοκρασίες. Για τον σκοπό αυτό, αν δεν είστε σίγουρες, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο τροφίμων για τη μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του μαγειρεμένου κρέατος. Το χρώμα δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία αρκετά υψηλή, ώστε να σκοτωθούν τα επιβλαβή παθογόνα όπως το τοξόπλασμα. Μη δοκιμάζετε το κρέας μέχρι να ψηθεί. Πιο συγκεκριμένα συνιστώνται τα ακόλουθα για την προετοιμασία του κρέατος:

Για τα κομμάτια κρέατος (εκτός από τα πουλερικά) 

Μαγειρέψτε σε τουλάχιστον 63° C (όπως μετριέται με ένα θερμόμετρο φαγητού τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος του κρέατος). Στη συνέχεια, αφήστε το κρέας να “ξεκουραστεί” για τρία λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε. 

Για τον κιμά (εκτός πουλερικών) 

Μαγειρέψτε σε τουλάχιστον 71° C.

Για όλα τα πουλερικά (ολόκληρα κομμάτια και αλεσμένα) 

Μαγειρέψτε σε τουλάχιστον 74° C. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να ελέγχεται στο εσωτερικότερο μέρος από το μπούτι ή τη φτερούγα και στο παχύτερο μέρος του στήθους.

Τα πουλερικά και ο κιμάς δεν απαιτούν χρόνο “ξεκούρασης”.

 • Καταψύξτε το κρέας για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασίες κάτω από το -18° C πριν το μαγείρεμα για να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης. Η κατάψυξη δε σκοτώνει αξιόπιστα όλα τα παράσιτα ή τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να βρεθούν στο κρέας. Το μαγείρεμα του κρέατος στις συνιστώμενες θερμοκρασίες αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο για την καταστροφή όλων των παρασίτων και παθογόνων μικροοργανισμών.
 • Ξεφλουδίστε ή πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε.
 • Πλένετε τις σανίδες κοπής, τα πιάτα, τους πάγκους, τα σκεύη και τα χέρια σας με σαπουνόνερο μετά από επαφή με ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή άπλυτα φρούτα ή λαχανικά.
 • Αποφύγετε να πίνετε ακατέργαστο νερό.
 • Μην πίνετε μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα.
 • Μην τρώτε ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα στρείδια, μύδια ή αχιβάδες. Μπορεί να είναι μολυσμένα με τοξόπλασμα που έχει ξεβραστεί στο θαλασσινό νερό.

Διαβάστε περισσότερα:

Τοξόπλασμα και κύηση

Είναι ασφαλές να έχω γάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;