9η εβδομάδα

Μπορεί ακόμα να μη φαίνεστε έγκυος, κι οι γύρω σας να μην είναι σε θέση να το διακρίνουν, παρόλα αυτά, εσείς βιώνετε διάφορες αλλαγές στο σώμα σας. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας, καούρες στο στομάχι, κάψιμο στην περιοχή της καρδιάς και ένα γενικευμένο πρήξιμο στο σώμα σας.

Αυτά είναι συνηθισμένα συμπτώματα για το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Για να αποφύγετε τις καούρες, καλό θα είναι να τις προλαμβάνετε,λαμβάνοντας την κατάλληλη διατροφή. Μπορείτε να τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα.

Επίσης, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα η πρακτική να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Μπορείτε να συγυρίσετε το τραπέζι αφού φάτε, χωρίς φυσικά να υπερβάλλετε σε ταχύτητα, ή να χαζέψετε τηλεόραση για μισή ώρα προτού ξαπλώσετε.

Τέλος, προσπαθήστε, όσο αυτό είναι εφικτό, να αποφύγετε τα πολύ λιπαρά και καυτερά φαγητά, τα οποία οξύνουν το αίσθημα του καύσου στο στομάχι, καθώς και την παλινδρόμηση.

Τι αλλαγές συμβαίνουν στο μωρό σας

Παρά το γεγονός ότι το μωράκι σας είναι ιδιαίτερα μικρό, ετοιμάζεται για δραστικές αλλαγές στο βάρος και στο σχήμα του. Τώρα μοιάζει περισσότερο με μικρό άνθρωπο, καθώς έχει φύγει εντελώς η εμβρυϊκή ουρά. Τα βλέφαρά του είναι πλήρως σχηματισμένα και θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά μέχρι την 28η εβδομάδα, όπου θα αρχίσουν να ανοιγοκλείνουν.

Όλες οι αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα γόνατα, στους αγκώνες, στους ώμους, στους αστραγάλους και στους καρπούς, λειτουργούν κανονικά κι επιτρέπουν στο μωράκι σας να κινείται μέσα στον αμνιακό σάκο. Η καρδιά του μωρού σας, έχει αρχίσει να χτυπά από την 24η ημέρα της δημιουργίας του.

Σε αυτή την εβδομάδα, χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα κι αρχίζουν να δημιουργούνται οι βαλβίδες της. Επίσης, το μωράκι σας μπορεί να σχηματίσει γροθιά με το χεράκι του ή ακόμα να αρχίσει να πιπιλίζει τοναντίχειρά του. Το μέγεθός του από την κορυφή του κεφαλιού, ως την άκρη της ραχοκοκαλιάς του, είναι περίπου 4,24 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 2γρ.

Συμβουλές για να κάνετε ευκολότερη την εγκυμοσύνη σας

Σε αυτές τις εβδομάδες μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένη. Καταστάσεις που δικαιολογούν αυτή την κούραση είναι η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου, καθώς και οι ορμονολογικές αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά στον οργανισμό σας. Αυτό που θα μπορούσε να σας βοηθήσει είναι να αλλάξετε στάση ύπνου, ώσπου να βρείτε την πιο βολική. Μία ακόμα λύση είναι να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο, καθώς επίσης να πιείτε ένα χαμομήλι ή ένα χλιαρό ποτήρι γάλα με μέλι.

Συμβουλές προς τον σύντροφο

Η σύντροφός σας είναι πιθανό να υποφέρει από αϋπνία σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης της. Αυτό που θα μπορούσε να τη βοηθήσει, είναι να αντικαταστήσετε τα δυνατά φώτα της κρεβατοκάμαρας με χαμηλό φωτισμό, ή ακόμα καλύτερα με φωτισμό που ρυθμίζεται με ροοστάτη.

Καλό θα είναι να μη δουλεύετε στον υπολογιστή σας ξαπλωμένος δίπλα της, γιατί το φως του σε συνδυασμό με τον ήχο της πληκτρολόγησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τη χαμηλή μουσική, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος της από τις εναλλαγές του φωτός.