13η εβδομάδα
Μπορείτε επιτέλους να ηρεμήσετε!

Στις περισσότερες γυναίκες σταματάνε οι πρωινές ναυτίες κατά τη 12η εβδομάδα της κύησης.Μπορεί να μη χρειάζεστε ακόμα ρούχα εγκυμοσύνης, αλλά είναι πιθανό να νιώθετε πως τα δικά σας δε σας εφαρμόζουν πια τόσο άνετα. Αν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, τότε μάλλον θα χρειαστείτε ρούχα εγκύου νωρίτερα από μία πρωτοτόκο.

Επίσης, κάποιες αλλαγές στο δέρμα σας αρχίζουν να εμφανίζονται, όπως η λευκή κάθετη γραμμή στην κοιλιά σας γίνεται πιο σκούρη και ίσως εμφανιστούν κάποιες σκούρες κηλίδες σε πρόσωπο και λαιμό, γνωστές ως «μητρικό χλόασμα». Οι μαστοί σας διογκώνονται και είναι πιθανό να ψηλαφήσετε σβόλους ή οζίδια, καθώς ο μαστικός αδένας προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Μπορεί επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες φλέβες κάτω από το δέρμα του στήθους σας.

Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρήσετε μικρές σταγόνες γάλακτος στις θηλές κατά το μασάζ. Πρόκειται για το πρωτόγαλα που αρχίζει να παράγεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνο

Τι αλλαγές συμβαίνουν στο μωράκι σας

Το μωρό έχει ήδη αρχίσει να αποκτά μία πιο αναγνωρίσιμη μορφή καθώς τα μάτια του έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά του μετακινούνται πιο κοντά στην τελική τους θέση.Τα νεφρά μπορούν τώρα να εκκρίνουν ούρα και το νευρικό σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Το μωράκι σας αποκτά πιο ανεπτυγμένα αντανακλαστικά και ενδέχεται να κάνει κάποιες θηλαστικές κινήσεις. Ένα ελαφρύ χνούδι καλύπτει το κεφαλάκι του μωρού σας το οποίο αργότερα θα εξελιχθεί σε μαλλιά. Στα δάχτυλά του εμφανίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και η λειτουργία των νεφρών του έχει εγκατασταθεί.

Το μέγεθος του είναι περίπου 9,5 εκατοστά και το βάρος του σχεδόν 35 γραμμάρια.

Συμβουλές για αυτή την περίοδο

Μπορεί να νιώθετε πως έχετε αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, καθώς διανύετε το τέλος του πρώτου τριμήνου.Καλό θα ήταν να μη διστάσετε να μας συμβουλευτείτε,προκειμένου να λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με τις σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δώστε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική σας υγιεινή καθώς οι ορμονικές αλλαγές και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάνουν τα ούλα σας πιο ευαίσθητα και μπορεί να ματώνουν εύκολα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας και ενημερώστε τον για την εγκυμοσύνη σας.

Μη χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα δίχως την έγκριση του οδοντιάτρου σας, διότι δεν είναι όλα κατάλληλα για εγκύους.

Συμβουλές για τον σύντροφο

Επειδή η εγκυμοσύνη έχει αρχίσει να προκαλεί τις πρώτες μεγάλες αλλαγές στο σώμα της συντρόφου σας, όπως κάποια πιο έντονα πρηξίματα, αυτό που θα μπορούσε να την ανακουφίσει είναι ένα χαλαρωτικό μασάζ στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών με την αγαπημένη της λοσιόν στο τέλος μίας κουραστικής μέρας.

Επίσης, μία αρκετά χρήσιμη βοήθεια είναι να της γεμίζετε το αυτοκίνητο με καύσιμα, καθώς η όσφρησή της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και αυξημένη, οπότε αυτή η μυρωδιά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική.