4η εβδομάδα

Μπορεί να αρχίσετε να έχετε κάποια πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης ,όπως πρησμένο και ευαίσθητο στήθος, πονοκεφάλους, πόνους χαμηλά και ναυτίες. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν πάρα πολύ με τα συμπτώματα που έχουν οι γυναίκες πριν αδιαθετήσουν. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην εμφανίσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα εκτός φυσικά από την «καθυστέρηση» της περιόδου. Στην περίπτωση που έχετε «καθυστέρηση», υπάρχουν τεστ κύησης με μεγάλη ευαισθησία στην ανίχνευση της β χοριακής (ορμόνη της εγκυμοσύνης) που θα σας το επιβεβαιώσουν.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας

Σ’ αυτό το σημείο αρχίζουν να σχηματίζονται τα άκρα, παρόλο που δεν είναι ακόμα ευδιάκριτα. Ο πλακούντας επίσης βρίσκεται σε στάδιο σχηματισμού και παράγει σημαντικές ορμόνες, όπως η β χοριακή. Το μωράκι σας είναι ακόμα πολύ μικρό σε αυτό το στάδιο και φτάνει περίπου το 1,98 mm σε μήκος.

Συμβουλές προς τον σύντροφο

Συνεχίστε να συζητάτε με τη σύντροφό σας όλα όσα σας απασχολούν. Χαρείτε μαζί της το εξαιρετικό γεγονός της εγκυμοσύνης και συμφωνείστε από κοινού για το αν, πότε και με ποιον τρόπο θα το ανακοινώσετε στους συγγενείς και στους φίλους σας. Φροντίστε να τη διαβεβαιώσετε πως είναι ασφαλής στο πλευρό σας και ότι δε χρειάζεται να αγχώνεται και να ανησυχεί για πράγματα μικρής σημασίας, καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξάλλου, να θυμάστε πάντα πως :

χαρούμενη μαμά = χαρούμενο μωρό!!!