Τι είναι η ωορρηξία;

Ωορρηξία ονομάζεται η απελευθέρωση ενός ώριμου ωάριου από την ωοθήκη, το οποίο στη συνέχεια προωθείται στη σάλπιγγα όντας διαθέσιμο για γονιμοποίηση. Κάθε μήνα περίπου ένα ωάριο ωριμάζει σε μία από τις δύο ωοθήκες σας. Μόλις ωριμάσει απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ξεκινάει το ταξίδι του για τη μήτρα, μέσω της σάλπιγγας, όπου μπορεί να συναντήσει το σπερματοζωάριο. Το εσωτερικό της μήτρας έχει ήδη παχύνει, ώστε να είναι προετοιμασμένο για την υποδοχή του γονιμοποιημένου ωάριου. Εάν δε συμβεί γονιμοποίηση, το παχύ εσωτερικό της μήτρας θα αποβληθεί, με τη μορφή αίματος. Η αποβολή, συνεπώς, ενός μη γονιμοποιημένου ωαρίου και του εσωτερικού της μήτρας συμβαίνει με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως.

Ήξερες ότι:

 • Ένα ωάριο ζει 12 – 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη.
 • Συνήθως, μόνο ένα ωάριο απελευθερώνεται σε κάθε ωορρηξία.
 • Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί από καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το άγχος ή μία ασθένεια.
 • Σε μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί λίγο αίμα ή κηλίδες αίματος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
 • Η εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου πραγματοποιείται συνήθως 6 – 12 ημέρες μετά την ωορρηξία.
 • Κάθε γυναίκα γεννιέται με εκατομμύρια ανώριμα ωάρια που περιμένουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ωρίμανσης και κατά συνέπεια της ωορρηξίας.
 • Μπορεί να εμφανιστεί έμμηνος ρύση ακόμα και αν δεν έχει συμβεί ωορρηξία.
 • Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί ακόμα και αν δεν έχει εμφανιστεί έμμηνος ρύση.
 • Μερικές γυναίκες νιώθουν πόνο ή ενόχληση στην περιοχή κοντά στις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ο οποίος ονομάζεται «μεσοκύκλιος πόνος».
 • Εάν ένα ωάριο δε γονιμοποιηθεί, αποσυντίθεται και απορροφάται από το εσωτερικό της μήτρας.

Πώς να παρακολουθείτε τον κύκλο ωορρηξίας σας:

Ο καταμήνιος κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Κατά μέσο όρο, κυμαίνεται μεταξύ 28 – 32 ημερών, αλλά ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν πολύ μικρότερους ή πολύ μεγαλύτερους κύκλους. Η ωορρηξία μπορεί να υπολογιστεί ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως ή υπολογίζοντας 12 – 16 ημέρες από την επόμενη αναμενόμενη περίοδο. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία μεταξύ 11ης και 21ης ημέρας του κύκλου τους, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Αυτό το διάστημα αναφέρεται από πολλούς ως η «γόνιμη περίοδος» του κύκλου μίας γυναίκας, καθώς οι σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης κύησης.

Να θυμάστε ότι η ωορρηξία μπορεί να συμβεί σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια ενός κύκλου και μπορεί να συμβεί διαφορετική ημέρα κάθε μήνα. Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον κύκλο σας.

Ρωτήστε μας με ποιους τρόπους μπορείτε να προσδιορίσετε τις πιο γόνιμες ημέρες της περιόδου σας.

Ο καταμήνιος κύκλος χωρίζεται σε δύο φάσεις:

 • Το πρώτο μέρος του κύκλου ονομάζεται ωοθυλακική φάση. Αυτή η φάση ξεκινά την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως και συνεχίζεται μέχρι την ωορρηξία. Το πρώτο μισό του κύκλου μπορεί να διαφέρει πολύ για κάθε γυναίκα και διαρκεί από 7 ημέρες έως 40 ημέρες.
 • Το δεύτερο μισό του κύκλου ονομάζεται ωχρινική φάση και ορίζεται από την ημέρα της ωορρηξίας μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη περίοδος. Η ωχρινική φάση είναι πιο σταθερή και συνήθως διαρκεί μόνο 12-16 ημέρες από την ημέρα της ωορρηξίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ημέρα της ωορρηξίας θα καθορίσει τη διάρκεια που θα έχει ο κύκλος σας. Επίσης, αντιλαμβάνεστε ότι εξωτερικοί παράγοντες όπως το άγχος, μία ασθένεια και η διαταραχή της καθημερινής σας ρουτίνας μπορεί να αποσυντονίσουν τον κύκλο σας, με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρόνου που θα έρθει η περίοδός σας. Έτσι, η παλιά άποψη ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την περίοδο είναι μόνο εν μέρει αληθινή. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία σας, η οποία τελικά καθορίζει πότε θα έρθει η περίοδός σας. Αντιθέτως, το άγχος γύρω από το διάστημα μίας αναμενόμενης εμμήνου ρύσεως δε θα την καθυστερήσει, καθώς έχει ήδη καθοριστεί πότε θα έρθει 12-16 ημέρες νωρίτερα!

Η παρακολούθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας, κατά τον καταμήνιο κύκλο, είναι ένας τρόπος για να αντιλαμβάνεστε πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Περιλαμβάνει την παρατήρηση των αλλαγών στην τραχηλική βλέννα και τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η τραχηλική βλέννα, λίγο πριν συμβεί η ωορρηξία και μέχρι να ολοκληρωθεί, θα μετατραπεί σε μία υγρή, κολλώδη ουσία που μοιάζει με το «ασπράδι αυγού». Επιπλέον, η μέτρηση με θερμόμετρο της θερμοκρασίας σώματος βοηθά στην ανίχνευση της αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της ωορρηξίας.

Ένας άλλος τρόπος για να παρακολουθείτε τον κύκλο σας είναι τα εμπορικά κιτ ωορρηξίας. Με τον τρόπο αυτόν θα γνωρίζετε καλύτερα πότε μπορεί και πότε είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου σας.

Από την έμμηνο ρύση έως την ωορρηξία (όλες οι λεπτομέρειες που ίσως να μη γνωρίζετε!)

Όταν ξεκινά ο καταμήνιος κύκλος, τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα σας είναι χαμηλά. Ο υποθάλαμος (ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των επιπέδων των ορμονών σας) στέλνει ένα μήνυμα στην υπόφυση, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνει τη ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH). Η FSH ενεργοποιεί μερικά από τα ωοθυλάκια σας με σκοπό να εξελιχθούν σε ώριμα ωάρια. Ένα από αυτά θα εξελιχθεί στο κυρίαρχο ωοθυλάκιο, το οποίο θα απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο, ενώ τα άλλα θα διαλυθούν.

Καθώς τα ωοθυλάκια ωριμάζουν, εκκρίνουν ορμόνες, τα οιστρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων θα πουν στον υποθάλαμο και στην υπόφυση ότι υπάρχει ένα ώριμο ωάριο. Στη συνέχεια απελευθερώνεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Το κύμα αύξησης της LH προκαλεί την απελευθέρωση του ωάριου από την ωοθήκη μέσα σε 24-36 ώρες. Με την ωορρηξία  ξεκινάει το ταξίδι του ωαρίου προς τη σάλπιγγα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Τα κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας λειτουργούν ανιχνεύοντας αυτό το κύμα αύξησης της LH. Το ωοθυλάκιο από το οποίο απελευθερώθηκε το ωάριο ονομάζεται πλέον ωχρό σωμάτιο και απελευθερώνει προγεστερόνη που βοηθά στην πάχυνση και στην προετοιμασία του ενδομητρίου (εσωτερικό της μήτρας) για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το ωχρό σωμάτιο θα παράγει προγεστερόνη για περίπου 12-16 ημέρες (ωχρινική φάση του κύκλου σας.)

Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί, το ωχρό σωμάτιο θα συνεχίσει να παράγει προγεστερόνη στην αρχική φάση της κύησης, μέχρι να αναλάβει λειτουργία ο πλακούντας. Μπορεί να αρχίσετε να έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση. Μπορείτε, επίσης, να ελέγξετε αν είστε έγκυος μόλις 7-10 ημέρες μετά την ωορρηξίας σας.

Εάν δε γίνει γονιμοποίηση, το ωάριο διαλύεται μετά από 24 ώρες. Τη στιγμή αυτή τα επίπεδα των ορμονών σας θα μειωθούν και το ενδομήτριο θα αρχίσει να αποβάλλεται περίπου 12-16 ημέρες μετά την ωορρηξία. Έτσι εμφανίζεται η έμμηνος ρύση (περίοδος) που σας φέρνει πίσω στην 1η ημέρα του κύκλου σας. Το ταξίδι τότε αρχίζει πάλι από την αρχή.

Ο χρόνος που συμβαίνει η ωορρηξία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσει μια γυναίκα, καθώς είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να μείνει έγκυος ή για να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη.

Βοήθεια στην επίτευξη της σύλληψης

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην επίτευξη κύησης. Θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με θέματα που αφορούν στη γονιμότητα, συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα, αλλά και πώς να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας μέσω, μερικές φορές, απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής σας.