Ποιες είναι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος από τα προσπερματικά υγρά;

Η απάντηση είναι ότι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι πολύ χαμηλές. Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου ζωντανά σπερματοζωάρια μπορεί να βρεθούν στα προσπερματικά υγρά και κατά συνέπεια να οδηγήσουν σε γονιμοποίηση. Τα προσπερματικά υγρά είναι ένας από τους λόγους που προτείνουμε σε όλα τα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη να χρησιμοποιούν προφυλακτικό καθόλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (ειδικά όταν το πέος εισέρχεται στον κόλπο).

Τι είναι τα προσπερματικά υγρά;

Τα προσπερματικά υγρά είναι τα υγρά που εμφανίζονται πριν από την εκσπερμάτιση. Αυτά απελευθερώνονται από το πέος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι περισσότεροι άντρες δεν αντιλαμβάνονται την απελευθέρωση των προσπερματικών υγρών όταν αυτή συμβαίνει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι άνδρες δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτό.

Υπάρχουν σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά;

Σύμφωνα με μελέτες η πλειονότητα των υγρών πριν από την εκσπερμάτιση δεν περιέχει σπερματοζωάρια και αν υπάρχουν αυτά είναι νεκρά. Όμως, είναι πιθανόν μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων να απελευθερωθεί από το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα και να εισέλθει στα προσπερματικά υγρά.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χωρίς διείσδυση;

Για πρακτικούς λόγους, δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος χωρίς διείσδυση. Ωστόσο, εάν το υγρό/σπέρμα της εκσπερμάτισης έρθει σε επαφή με τον κόλπο ακόμη και χωρίς διείσδυση, είναι πιθανό να εισέλθει ένα σπερματοζωάριο και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Μπορώ να μείνω έγκυος με τη διακεκομμένη συνουσία;

Κάθε φορά που υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης σπέρματος στον κόλπο, υπάρχει και κίνδυνος να γονιμοποιήσει το σπερματοζωάριο ένα ωάριο. Γι’ αυτό είναι συνετό να φοράτε προφυλακτικό καθόλη τη διάρκεια που υπάρχει επαφή με τα γεννητικά όργανα.

Πόσο καιρό επιβιώνει το σπέρμα;

Το σπέρμα μπορεί να ζήσει 3-5 ημέρες στον κόλπο. Γι’ αυτό, είτε θέλετε να μείνετε έγκυος είτε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κύκλο ωορρηξίας σας και το παράθυρο γονιμότητάς σας. Δείτε το Ημερολόγιο Ωορρηξίας μας το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις πιο γόνιμες μέρες σας.

Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας (επείγουσα αντισύλληψη) είναι παρόμοιο με τα αντισυλληπτικά χάπια. Είναι ένα μονό δισκίο που σκοπό έχει να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Το χάπι της επόμενης μέρας δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Υπάρχουν πολλές επιλογές αντισύλληψης. Εάν έχετε ερωτήσεις, θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σας προκειμένου να λύσουμε τις απορίες σας και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καταλληλότερη μέθοδο αντισύλληψης για εσάς.