Δυσπεψία και αίσθημα καύσους (“καούρες”) στην εγκυμοσύνη

Οι καούρες κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Απασχολούν πάνω από το 50% των εγκύων γυναικών ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης. Προκαλούνται όταν τα γαστρικά υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα καψίματος στο στομάχι και πίσω από το στήθος. Ενδέχεται να έχετε πικρή γεύση στο στόμα σας ή να νιώθετε πως σας ανεβαίνουν υγρά από το στομάχι. Δεν αποτελούν ανησυχητικό σύμπτωμα, παρόλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσφορία ή και πόνο σε κάποιες γυναίκες. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά περιγράφετε από τις γυναίκες ως «καούρα».

Η δυσπεψία που εμφανίζεται, επίσης, συχνά κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να συνδυάζεται με το αίσθημα καύσους. Συμπτώματα δυσπεψίας αποτελούν το αίσθημα φουσκώματος και η ύπαρξη πολλών αερίων.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε τις καούρες της εγκυμοσύνης; 
  1. Καταναλώνετε έξι μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα αποτρέψει το αίσθημα ενοχλητικής πλήρωσης στο στομάχι σας.
  2. Μην κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες προτού ξαπλώσετε. 
  3. Τοποθετήστε το μαξιλάρι σας με τέτοιο τρόπο, ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο του στομάχου.
  4. Αποφύγετε τρόφιμα όπως καυτερά, σοκολάτες, τηγανητά και καφεΐνη που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  5. Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δε σας ανακουφίζει τίποτα, μπορείτε να πάρετε κατάλληλη θεραπεία, αφού συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Είναι καλό να αντιμετωπίζετε τις “καούρες”  έγκαιρα, καθώς πολλές φορές θα σας δυσκολέψουν από το να τρέφεστε σωστά, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνετε εσείς και το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.