Καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα. Είναι, όμως, ασφαλής η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επειδή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αλήθειες για την καφεΐνη

Είναι γεγονός ότι :

Η καφεΐνη αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό και διουρητικό. 

Καθώς αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό. Και τα δύο δεν είναι επιθυμητά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της διούρησης, οδηγώντας μέχρι και σε αφυδάτωση.

Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα. 

Το μωρό σας δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για να την μεταβολίσει. Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μοτίβο ύπνου ή κίνησης στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Μη ξεχνάτε ότι είναι διεγερτικό, συνεπώς, μπορεί να κρατήσει τόσο εσάς, όσο και το μωρό σας ξύπνιο.

Η καφεΐνη δε βρίσκεται μόνο στον καφέ. 

Η καφεΐνη δε βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, τη σοκολάτα, ακόμη και σε κάποια παυσίπονα που ανακουφίζουν από τους πονοκεφάλους. Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε επίγνωση του τι καταναλώνετε.

Μύθοι και πραγματικότητα για την καφεΐνη
  • Η καφεΐνη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα ανθρώπινα έμβρυα.

Πολυάριθμες μελέτες σε ζώα την ενοχοποιούν για γενετικές ανωμαλίες, πρόωρο τοκετό, υπογονιμότητα, ελλιποβαρή μωρά καθώς και για άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Βέβαια, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες σε ανθρώπους. Συνεπώς, είναι συνετό να κρατάτε μία επιφυλακτική στάση, καθώς πρόκειται για την ασφάλεια του μωρού σας.

  • Η καφεΐνη προκαλεί υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες υπάρχει συσχέτιση των υψηλών επιπέδων κατανάλωσης καφεΐνης και της καθυστέρησης στην επίτευξη σύλληψης.

  • Η καφεΐνη προκαλεί αποβολές.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες μελέτες είναι συγκεχυμένα. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν μέχρι και διπλάσια πιθανότητα αποβολών σε γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο από 200mg καφεΐνης καθημερινά, συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη. Σε άλλες μελέτες ο κίνδυνος αποβολής αυξανόταν κατά 19% για κάθε αύξηση 150 mg καφεΐνης την ημέρα και κατά 8% για κάθε αύξηση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα. Αντιθέτως, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος αποβολών σε γυναίκες που έπιναν ελάχιστη ποσότητα καφέ καθημερινά (μεταξύ 200-350 mg την ημέρα).

Λόγω των αντικρουόμενων συμπερασμάτων, συστήνεται οι έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψή της σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα, έως ότου δημοσιευτούν νέες, αξιόπιστες μελέτες. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου ένα φλιτζάνι καφέ 350 ml.,

Συμπερασματικά , η αποφυγή της καφεΐνης όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για εσάς και το μωρό σας.

Πόση καφεΐνη υπάρχει στα αγαπημένα σας ροφήματα και σνακ;


Κατά μέσο όρο περιεκτικότητα τροφίμων και ροφημάτων σε καφεΐνη (χιλιοστόγραμμα – mg)
Καφές (240ml)76 – 165
Καφές ντεκαφεινε (240ml)2 – 5
Espresso (30ml)47 – 64
Latte (240ml)63 – 126
Τσάι (240ml)26 – 48
Πράσινο Τσάι (180 ml)40
Μαύρο Τσάι (180 ml)45
Ζεστό κακάο (360ml)8 – 12
Σοκολατούχο γάλα (240ml)5 – 8
Μαύρη σοκολάτα (40gr) 30
Σοκολάτα γάλακτος (45gr) 11
Σιρόπι σοκολάτας (1 κ.γ.)3

Λάβετε υπόψη ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε καφεΐνη ενός φλιτζανιού καφέ ή τσαγιού μπορεί να ποικίλλει αρκετά. Παράγοντες όπως η επεξεργασία και ο χρόνος παρασκευής επηρεάζουν το επίπεδο καφεΐνης. Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτούς τους αριθμούς μόνο ως οδηγό.