Είναι φυσιολογικό να έχω κολπικές εκκρίσεις;

 

Ναι, είναι φυσιολογικό να έχετε κολπικές εκκρίσεις. Ο κόλπος αρχίζει να παράγει εκκρίσεις κατά την εφηβεία. Οι εκκρίσεις αυτές αποτελούνται κυρίως από νερό και περιέχουν, επίσης, κάποιους μικροοργανισμούς.

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις είναι διαυγείς προς λευκές και δεν προκαλούν κάποια αισθητή μυρωδιά. Αντίθετα, τις μη φυσιολογικές εκκρίσεις θα τις ξεχωρίσετε από την αλλαγή στο χρώμα, στη μυρωδιά, στην ποσότητα ή στη πυκνότητα συγκριτικά με αυτό που είναι συνηθισμένο για εσάς.

Μια ήπια κολπική μυρωδιά είναι φυσιολογική. Εάν η μυρωδιά είναι έντονη και ενοχλητική, θα μπορούσε να υποκρύπτει μια μόλυνση ή κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα. Επομένως, εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στη μυρωδιά των κολπικών σας εκκρίσεων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε τις επιλογές που έχετε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που τυχόν να αντιμετωπίζετε.

Τα σπρέι, τα αποσμητικά και οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις δεν συνιστώνται. Η χρήση αυτών των ουσιών στον κόλπο ή στον αιδοίο μπορεί να ερεθίσει περισσότερο την ευαίσθητη περιοχή και να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.