Όταν το σεξ είναι επώδυνο
Αποτελεί συχνό πρόβλημα το επώδυνο σεξ;

Ναι. Οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο. Τρεις στις τέσσερις, περίπου, γυναίκες βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για ορισμένες γυναίκες ο πόνος είναι μόνο ένα προσωρινό πρόβλημα, για άλλες είναι μία χρόνια ενόχληση.

Τι προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ;

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να αποτελεί ένδειξη γυναικολογικού προβλήματος, όπως οι κύστες των ωοθηκών ή η ενδομητρίωση. Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα που αφορούν στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας, όπως η έλλειψη επιθυμίας για σεξ ή η έλλειψη ερεθισμού (οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που εμφανίζονται στο σώμα ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής διέγερσης).

Πού γίνεται αισθητός ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ;

Μπορεί να αισθανθείτε τον πόνο στο αιδοίο, στην περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου ή μέσα στον κόλπο. Το περίνεο αποτελεί συχνά την περιοχή που εντοπίζεται ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί, επίσης, να αισθανθείτε πόνο στην μέση, στην περιοχή της πυέλου (“λεκάνη”), στη μήτρα ή στην ουροδόχο κύστη.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό;

Εάν αντιμετωπίζετε συχνούς ή έντονους πόνους κατά τη διάρκεια του σεξ, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας. Είναι σημαντικό να αποκλειστούν γυναικολογικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία του πόνου που βιώνετε. Για τον λόγο αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μπορούμε, επίσης, να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα σεξουαλικής υγείας, όπως η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας ή η διαταραχή διέγερσης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;

Εάν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας προκειμένου να αντιμετωπίσετε κατάλληλα και ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Υπάρχουν, όμως, μερικές εύκολες λύσεις που μπορείτε να προσπαθήσετε για να ανακουφίσετε τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ:

  • Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό. Τα υδατοδιαλυτά λιπαντικά είναι μια καλή επιλογή εάν αντιμετωπίζετε κολπικό ερεθισμό ή ευαισθησία.
  • Αφιερώστε χρόνο στις ερωτικές σας επαφές. Βρείτε μια στιγμή που εσείς και ο σύντροφός σας θα είστε ήρεμοι και όχι κουρασμένοι.
  • Συζητήστε με τον σύντροφό σας. Ενημερώστε τον σύντροφό σας πού και πότε αισθάνεστε πόνο, καθώς και ποιες είναι οι δραστηριότητες σας ευχαριστούν.
  • Δοκιμάστε σεξουαλικές πρακτικές που δεν προκαλούν πόνο.
  • Δοκιμάστε μη σεξουαλικές, αλλά αισθησιακές, δραστηριότητες όπως το μασάζ.
  • Λάβετε μέτρα ανακούφισης του πόνου πριν από το σεξ: αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή πάρτε ένα απλό παυσίπονο πριν από τη σεξουαλική επαφή.
  • Για να ανακουφιστείτε από το αίσθημα καύσους μετά τη σεξουαλική επαφή, εφαρμόστε πάγο ή μία παγοκύστη τυλιγμένα σε μια μικρή πετσέτα στη περιοχή του αιδοίο.