Κολποσκόπηση
Τι είναι η κολποσκόπηση;

Κολποσκόπηση ονομάζεται η εξέταση του τραχήλου της μήτρας μέσω μίας ειδικής μεγενθυντικής συσκευής που ονομάζεται κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο έχει τη δυνατότητα να φωτίζει τον κόλπο και τον τράχηλο, καθώς και να μεγενθύνει σημαντικά το οπτικό μας πεδίο. Με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει στον γυναικολόγο να ανιχνεύει προβλήματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι.

Για ποιο λόγο γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση γίνεται όταν κατά τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου) διαπιστωθούν μη φυσιολογικές αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα. Η κολποσκόπηση παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ανώμαλα – παθολογικά κύτταρα. Η κολποσκόπηση μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω αξιολόγηση προβλημάτων, όπως:

• Κονδυλώματα στην περιοχή του τραχήλου

• Τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τράχηλου)

• Καλοήθεις παθήσεις, όπως οι πολύποδες

• Πόνος

• Αιμορραγία

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί το αποτέλεσμα μίας θεραπείας. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε κολποσκόπηση περισσότερες από μία φορές.

Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση γίνεται στο ιατρείο ή σε κλινική από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό. Στο ιατρείο μας διενεργείται η κολποσκόπηση με κολποσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ο ιατρός διαθέτει πιστοποίηση διενέργειας κολποσκόπησης από την HSCCP (Hellenic Society for Colposcopy and Cervical Pathology).

Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα όταν η γυναίκα δεν έχει περίοδο, ώστε ο ιατρός να έχει μία καλύτερη εικόνα του τραχήλου. Επιπλέον, για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη εξέταση, δε θα πρέπει να:

 • κάνετε εσωτερικές πλύσεις
 • χρησιμοποιήσετε ταμπόν
 • κάνετε χρήση κολπικών φαρμάκων
 • έχετε σεξουαλική επαφή

Όπως και στη γυναικολογική εξέταση, θα ξαπλώσετε στην πλάτη σας με τα πόδια σας σηκωμένα και τοποθετημένα στα ειδικά στηρίγματα των ποδιών της γυναικολογικής καρέκλας. Θα χρησιμοποιηθεί ένας κολποδιαστολέας για να διαχωρίσει τα τοιχώματα του κόλπου και για να μπορεί ο ιατρός να δει το εσωτερικό του κόλπου και τον τράχηλο. Το κολποσκόπιο τοποθετείτε ακριβώς έξω από την είσοδο του κόλπου σας.

Στη συνέχεια, ειδικά διαλύματα θα εφαρμοστούν στον τράχηλο και στον κόλπο σας με βαμβακοφόρο στυλεό ή τολύπιο. Το υγρό αυτό καθιστά ευκολότερη την εμφάνιση και αναγνώριση των μη φυσιολογικών περιοχών στον τράχηλο. Μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρό κάψιμο.

Πότε γίνεται βιοψία κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης;

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο ιατρός μπορεί να εντοπίσει μη φυσιολογικές ή ύποπτες περιοχές. Μπορεί να γίνει βιοψία αυτών των περιοχών. Κατά τη διάρκεια μίας βιοψίας, ένα μικρό κομμάτι ιστού αφαιρείται από τον τράχηλο με τη χρήση ειδικής λαβίδας βιοψίας. Η βιοψία τραχήλου είναι συνήθως ανώδυνη.

Μπορεί επίσης να ληφθούν κύτταρα από το ενδοτραχηλικό κανάλι με τη χρήση ειδικού εργαλείου (ενδοτραχηλική απόξεση).

Τι πρέπει να περιμένετε μετά από μία κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση αποτελεί μία ασφαλή διαδικασία.

Αν έχετε κάνει κολποσκόπηση χωρίς βιοψία, θα αισθάνεστε απολύτως καλά αμέσως μετά από το τέλος της διαδικασίας, ενώ θα επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας άμεσα. Μπορεί να παρατηρήσετε λίγες κηλίδες αίμα για μερικές ημέρες.

Αν κάνατε κολποσκόπηση με βιοψία, μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο και ενόχληση για 1 ή 2 ημέρες το πολύ. Τα απλά παυσίπονα μπορούν να σας βοηθήσουν. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσετε μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο ή σκούρες εκκρίσεις για μερικές ημέρες. Οι σκουρόχρωμες εκκρίσεις οφείλονται, συνήθως, στο φάρμακο που χρησιμοποιείται για να σταματήσει η αιμορραγία από τη θέση λήψης βιοψίας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιείτε σερβιέτα μέχρι να σταματήσει αυτή η έκκριση.

Ενίοτε θα σας ζητηθεί να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια επούλωσης του τραχήλου (για μικρό χρονικό διάστημα), δε θα πρέπει να:

 • έχετε σεξουαλικές επαφές
 • χρησιμοποιείτε ταμπόν
 • κάνετε εσωτερικές πλύσεις.

Καλέστε μας αμέσως εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα:

 • βαριά αιμορραγία από τον κόλπο (χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία σερβιέτες ανά ώρα)
 • έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά
 • πυρετό
 • ρίγος.
Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος πριν από την κολποσκόπηση;

Πολλές γυναίκες είναι ανήσυχες και αισθάνονται άγχος καθώς περιμένουν να υποβληθούν σε κολποσκόπηση. Το άγχος αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε γενικά άβολα, να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και ίσως να έχετε δυσκολία στον ύπνο.

Οι γυναίκες που είναι πολύ ανήσυχες για την κολποσκόπηση μπορεί να βιώσουν περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκριτικά με εκείνες που διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα άγχους έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ακυρώσουν το ραντεβού για την κολποσκόπηση. Για τους λόγους αυτούς:

 • Ζητήστε από τον γιατρό σας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κολποσκόπηση και τι να περιμένετε μετά το τέλος της εξέτασης.
 • Καταγράψτε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που έχετε σχετικά με τη διαδικασία και συζητήστε τες με τον γιατρό σας πριν αρχίσει η κολποσκόπηση.
 • Βρείτε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και η παρέα με φίλους ή την οικογένειά σας.
 • Ρωτήστε τον γιατρό σας αν σας επιτρέπει να ακούτε μουσική κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο πόνο και άγχος αν ακούν μουσική κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης.