Εβδομαδιαίο ημερολόγιο κύησης

  • Home
  • Services
  • Εβδομαδιαίο ημερολόγιο κύησης

1ος μήνας

Την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας δεν υπάρχει ακόμα έμβρυο. Προς το παρόν, η μήτρα σας προετοιμάζεται για την άφιξη του γονιμοποιημένου ωαρίου, παρόλο που πρέπει να περιμένετε μέχρι τον επόμενο μήνα για να πείτε με βεβαιότητα ότι το ωάριο γονιμοποιήθηκε επιτυχώς από το σπερματοζωάριο. Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια πότε ξεκινά η εγκυμοσύνη σας, η ημερομηνία της σύλληψης υπολογίζεται περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Στην πραγματικότητα, όλα αρχίζουν τη στιγμή που το ωάριό σας συναντά το σπερματοζωάριο.

Αυτή την εβδομάδα σίγουρα είχατε ωορρηξία, οπότε το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο (ζυγωτό) ξεκινάει το αξιοθαύμαστο ταξίδι του, ώστε να εξελιχθεί τελικά σε αγόρι ή κορίτσι! Μέσα σε μερικές ημέρες θα χωριστεί σε δύο κύτταρα, έπειτα σε τέσσερα και ούτω καθεξής, μέχρι να αποτελείται περίπου από 100 κύτταρα. Κάποια από τα κύτταρα αυτά θα σχηματίσουν το έμβρυο και άλλα τον πλακούντα. Καθώς συνεχίζει να διαιρείται, η βλαστοκύστη αρχίζει να ταξιδεύει προς τη μήτρα όπου θα εμφυτευτεί στα τοιχώματά της και θα αναπτυχθεί για τους επόμενους εννέα μήνες. Η εμφάνιση, το φύλο και τα άλλα χαρακτηριστικά του μωρού σας καθορίζονται κατά τη γονιμοποίηση.

Το έμβρυό σας δεν υπερβαίνει το ένα χιλιοστό σε μήκος και δεν είναι μεγαλύτερο από έναν παπαρουνόσπορο. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά απασχολημένο καθώς αναπτύσσεται με έναν απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Το έμβρυό σας χωρίζεται σε δύο μέρη αυτή την εβδομάδα: το μισό θα γίνει ο γιος ή η κόρη σας, ενώ το άλλο μισό σχηματίζει τον πλακούντα, τον συνδετικό κρίκο που θα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας και θα μεταφέρει μακριά από αυτό τα «απόβλητα» μέχρι τον τοκετό. Το έμβρυο αποτελείται τώρα από τρία διαφορετικά στρώματα κυττάρων που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια στα εξειδικευμένα μέρη του σώματός του. Σ’ αυτό το σημείο αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια παρόλο που δεν είναι ακόμα ευδιάκριτα. Ο πλακούντας, επίσης, βρίσκεται σε στάδιο σχηματισμού και παράγει σημαντικές ορμόνες, όπως η β χοριακή. Το μωράκι σας είναι ακόμα πολύ μικρό σε αυτό το στάδιο και φτάνει περίπου το 1,98 mm σε μήκος. 

2ος μήνας

Το μωρό σας τώρα έχει το μέγεθος ενός σπόρου πορτοκαλιού, τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από πριν. Τα επίπεδα ορμονών της εγκυμοσύνης είναι αρκετά υψηλά, ώστε να μπορείτε να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας ένα τεστ κύησης ούρων. Ένα από τα πρώτα συστήματα που λειτουργεί στο αναπτυσσόμενο σώμα του μωρού σας είναι το κυκλοφορικό και φυσικά η καρδιά, την οποία πιθανώς θα δείτε να χτυπά στα πρώτα υπερηχογραφήματα. Όταν είστε πέντε εβδομάδων έγκυος, η καρδιά του μωρού σας αποτελείται από δύο μικρά κανάλια, που ονομάζονται καρδιακοί σωλήνες και έχουν ήδη αρχίσει να δουλεύουν σκληρά

Το μωρό σας έχει τώρα το μήκος ενός μοσχομπίζελου, δηλαδή 0,5 – 0,6 εκ. Το σαγόνι, τα μάγουλα και το πηγούνι του μωρού σας είναι πλέον ορατά για πρώτη φορά. Όλες αυτές οι μικρές εσοχές στις δύο πλευρές του κεφαλιού είναι στην πραγματικότητα τα αναπτυσσόμενα κανάλια των αυτιών. Οι μικρές προεξοχές στο πρόσωπο θα σχηματίσουν σε λίγες εβδομάδες τα μάτια και τη μύτη. Επίσης, αυτή την εβδομάδα παίρνουν μορφή τα νεφρά, το ήπαρ και οι πνεύμονες του μωρού σας μαζί με την καρδιά, η οποία χτυπάει τώρα 80 φορές το λεπτό.

Το μωρό σας έχει μήκος σχεδόν 0,64 εκ., περίπου το μέγεθος ενός μύρτιλου. Στην 7η εβδομάδα κύησης το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης συγκεντρώνεται στο κεφάλι, καθώς νέα εγκεφαλικά κύτταρα παράγονται με ρυθμό 100 κυττάρων ανά λεπτό. Επιπλέον, εμφανίζονται οι πρόδρομες μορφές των χεριών και των ποδιών του μωρού σας που θα σχηματίσουν τα χέρια, τους βραχίονες, τους ώμους, καθώς και τα τμήματα του μηρού, του ποδιού και του γόνατος αντίστοιχα. Επίσης, αυτή την εβδομάδα σχηματίζεται το στόμα και η γλώσσα του.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός βατόμουρου, με μήκος περίπου 1,3 εκ. Αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, ένα χιλιοστό κάθε μέρα. Σε αυτή την εβδομάδα είστε σε θέση να δείτε να σχηματίζεται το άνω χείλος, το άκρο της μύτης και τα μικροσκοπικά, λεπτά βλέφαρα. Επίσης, η καρδιά του χτυπάει με τον απίστευτο ρυθμό των 150 παλμών το λεπτό, περίπου δύο φορές γρηγορότερα από των ενηλίκων. Παρόλο που δεν μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε, το μωρό σας κάνει αυθόρμητες κινήσεις καθώς τινάζει τον κορμό και τους πρόδρομους σχηματισμούς των άκρων του.

3ος μήνας

Το έμβρυό σας έχει μήκος περίπου 2,5 εκ., το μέγεθος ενός κερασιού. Το μικρό σας μεγαλώνει καθημερινά και το κεφάλι του αποκτά σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το υπόλοιπο σώμα. Τα αυτιά γίνονται πολύ πιο εμφανή, ενώ σχηματίζονται μερικά νέα όργανα όπως το ήπαρ, η σπλήνα και η χοληδόχος κύστη. Το έμβρυό σας κάνει, επίσης, αυθόρμητες κινήσεις των χεριών και των ποδιών του τώρα που οι μικροσκοπικοί μύες αρχίζουν να αναπτύσσονται. Η καρδιά του μωρού σας έχει αναπτυχθεί αρκετά και είναι αρκετά μεγάλη, ώστε οι κτύποι της να ακούγονται με το Doppler.

Το μωρό σας έχει μήκος σχεδόν 3,8 εκ., το μέγεθος ενός δαμάσκηνου. Στην πραγματικότητα, είναι πλέον ένα πλήρες αναπτυγμένο έμβρυο. Τα οστά και οι χόνδροι σχηματίζονται, ενώ τα γόνατα και οι αστράγαλοι διαμορφώνονται. Επιπλέον, μπορεί να κάμπτει τα χέρια, καθώς έχουν σχηματιστεί οι αγκώνες. Τα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω από τα ούλα. Το στομάχι του παράγει υγρά που βοηθούν στην πέψη, τα νεφρά παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ούρων και εάν το μωρό σας είναι αγόρι, παράγει ήδη τεστοστερόνη.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος από ένα λαχανάκι Βρυξελλών, μήκους 5 εκ. και ζυγίζει περίπου 9 γρ. Την εβδομάδα αυτή, το μωρό σας έχει αναπτύξει ξεχωριστά ανθρώπινα χαρακτηριστικά: τα χέρια και τα πόδια, τα αυτιά στο τελικό τους σχήμα, τα ανοιχτά ρουθούνια στο άκρο της μύτης, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο στο στόμα και τις ορατές πλέον θηλές. Το κεφάλι, τώρα, έχει το ίδιο μήκος με το υπόλοιπο σώμα και αποκτά τους πρώτους θύλακες των τριχών. Τα χέρια και τα πόδια έχουν ξεχωριστά δάχτυλα και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να μεγαλώνουν τα νύχια.

Το μωρό σας ζυγίζει 14 γρ., με κεφαλοουριαίο μήκος σχεδόν 6,4 εκ, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου δαμάσκηνου. Τα συστήματα του μωρού σας συνεχίζουν να ωριμάζουν για τις επόμενες 28 εβδομάδες. Για παράδειγμα, το πεπτικό σύστημα αρχίζει να συσπά τους μυς του, παράγοντας έτσι συσπάσεις.

4ος μήνας

Το μωρό σας είναι τόσο μεγάλο όσο ένα ροδάκινο. Σε αυτό το στάδιο, τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Επίσης, τα μικρά οστά αρχίζουν να σχηματίζονται στα χέρια και στα πόδια. Το έντερο του μωρού σας ετοιμάζεται για μερικές μεγάλες αλλαγές, καθώς κινείται προς την κοιλιά. Ο πλακούντας αυξάνεται σε μέγεθος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού σας. Επιπλέον, σε αυτή την εβδομάδα αναπτύσσονται οι φωνητικές χορδές. Παρόλα αυτά, δε θα μπορείτε να ακούτε ήχους ή κλάματα ακόμα, επειδή ο ήχος δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τη μήτρα σας.

Έχοντας το μέγεθος ενός μικρού μήλου, το μωρό σας κινείται συνεχώς. Ο λαιμός του γίνεται όλο και πιο μακρύς και δυνατός, επιτρέποντας στο κεφάλι να στέκεται πιο όρθιο. Το πρώτο εξαιρετικά λεπτό, χνουδωτό τρίχωμα καλύπτει τώρα την πλάτη, τους ώμους, τα αυτιά και το μέτωπο του μωρού σας. Το βοηθάει να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι να αποκτήσει αρκετό λίπος, οπότε αυτά τα μαλλιά θα πέσουν μετά τον τοκετό. Εάν έχετε αγόρι, ο προστάτης αρχίζει να αναπτύσσεται και αν έχετε κορίτσι, οι ωοθήκες της κινούνται προς τα κάτω, στη λεκάνη της.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός αβοκάντο. Τα μωρά εξασκούνται στην αναπνοή, στο πιπίλισμα, στην κατάποση και σε άλλες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση. Το μικρό σας κλοτσάει συνεχώς, μαζεύει τα δάχτυλα των ποδιών του και κουνάει χεράκια και ποδαράκια, αλλά δε θα μπορέσετε να αισθανθείτε αυτές τις κινήσεις ακόμα. Επίσης, οι εκφράσεις του προσώπου είναι κάποια από τα τελευταία κόλπα του μωρού σας. Τώρα μαθαίνει να συσπά όλους τους μυς του προσώπου του, συνοφρυώνεται, αλληθωρίζει, μορφάζει και κάνει γκριμάτσες. Επιπλέον, τα αυτιά τοποθετούνται σωστά στις πλευρές του κεφαλιού και τα μάτια κινούνται από τα πλάγια του κεφαλιού προς το μπροστινό μέρος του προσώπου.

Το μωρό σας έχει τώρα το μέγεθος ενός πορτοκαλιού, ζυγίζει 85 - 142 γρ. και έχει μήκος 10 – 13 εκ. Τα μάτια του μωρού σας μπορούν να κινούνται από πλευρά σε πλευρά και να αντιλαμβάνονται το φως, παρόλο που τα βλέφαρα είναι ακόμη σφραγισμένα. Τα μικροσκοπικά οστά στα αυτιά του μωρού σας είναι πλήρως διαμορφωμένα, καθιστώντας πιθανό ο γιος ή η κόρη σας να μπορεί να ακούσει τη φωνή σας στις 16 εβδομάδες κύησης. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που ακούν ένα τραγούδι, ενώ βρίσκονται μέσα στη μήτρα, θα το αναγνωρίσουν μετά τη γέννησή τους.

5ος μήνας

Το μωρό σας ζυγίζει σχεδόν 100 γρ. και έχει περίπου το μέγεθος της παλάμης σας. Η λειτουργία της καρδιά ρυθμίζεται τώρα από τον εγκέφαλο, ώστε να κτυπάει 140 έως 150 φορές ανά λεπτό. Τα αποθέματα λίπους που θα κρατήσουν το μωρό σας ζεστό τώρα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Επιπλέον, το μωρό σας κάνει μεγάλη πρόοδο στο πιπίλισμα και στην κατάποση προκειμένου να προετοιμαστεί για τον θηλασμό. Εντός της επόμενης εβδομάδας, τα μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα του μωρού σας θα διαμορφωθούν. Καθώς η ακοή του μωρού σας έχει ήδη αναπτυχθεί πλήρως, οι δυνατοί θόρυβοι αρχικά θα ξαφνιάσουν το μωρό σας και στη συνέχεια θα το βοηθήσουν να εξοικειωθεί με αυτούς.

Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός κουτιού σόδας, με 14 εκ. μήκος και 142 γρ. βάρος. Είναι αρκετά μεγάλο για να το νιώσετε να τεντώνεται και να στριφογυρίζει μέσα στη μήτρα. Το χασμουρητό είναι το τελευταίο τέχνασμα του μωρού σας, ενώ το νευρικό του σύστημα ωριμάζει με γρήγορο ρυθμό. Τα νεύρα, που τώρα καλύπτονται με μία ουσία που ονομάζεται μυελίνη (η οποία επιταχύνει τη μετάδοση των μηνυμάτων από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο), σχηματίζουν πιο σύνθετες συνδέσεις. Τα κύτταρα στον εγκέφαλο εξειδικεύονται σε αυτά που εξυπηρετούν τις αισθήσεις της αφής, της γεύσης, της οσμής, της όρασης και της ακοής.

Το μωρό σας έχει τώρα το μέγεθος μίας μεγάλης ντομάτας, με μήκος 15 εκ. και περίπου 227 γρ. βάρος. Τα χέρια και τα πόδια είναι επιτέλους σε αναλογία, οι νευρώνες συνδέουν τώρα τον εγκέφαλο και τους μύες και οι χόνδροι σε όλο το σώμα μετατρέπονται σε οστά. Όλες αυτές οι εξελίξεις συνδυάζονται για να δώσουν στο μωρό σας μεγαλύτερο έλεγχο στις κινήσεις των άκρων του. Τέλος, το μωρό σας αποκτά μία προστατευτική ουσία που θα κρατήσει το ευαίσθητο δέρμα του ασφαλές από το περιβάλλον αμνιακό υγρό. Χωρίς αυτό, το μωρό σας θα φαινόταν πολύ ζαρωμένο κατά τη γέννησή του.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός μάνγκο, ζυγίζει περίπου 283 γρ. και έχει ύψος περίπου 16,5 εκ. Παρόλο που τα εξωτερικά γεννητικά όργανα εξακολουθούν να αναπτύσσονται, θα μπορέσετε να μάθετε το φύλο του μωρού σας στο υπερηχογράφημα του δεύτερου τριμήνου (β επιπέδου) που προγραμματίζεται τη χρονική περίοδο μεταξύ 18ης και 22ης εβδομάδας. Για μερικά μωρά αυτή είναι η εβδομάδα που θα ανοίξουν τα βλέφαρά τους για πρώτη φορά. Και καθώς τα μαλλιά, τα νύχια και τα φρύδια του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται, το παιδί σας μοιάζει όλο και περισσότερο στους γονείς του.

6ος μήνας

Στο μέγεθος μίας μεγάλης μπανάνας, με μήκος 18 εκ. και με βάρος σχεδόν 340 γρ., το μωρό σας κοιμάται όσο ένα νεογέννητο, ίσως, από 12 έως 14 ώρες την ημέρα. Στην 21η εβδομάδα κύησης, το μωρό σας καταπίνει καθημερινά λίγο αμνιακό υγρό, όχι μόνο για τη διατροφή και την ενυδάτωση, αλλά και για την εξάσκηση της κατάποσης και της πέψης. Η γεύση του αμνιακού υγρού διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα. Σύμφωνα με πειράματα τα μωρά που εκτέθηκαν σε συγκεκριμένες γεύσεις κατά την ενδομήτριο ζωή τους, μέσω του αμνιακού υγρού, ήταν πιο πρόθυμα να φάνε φαγητά με την ίδια γεύση μετά τη γέννησή τους.

Με 454 γρ. βάρος και 20 εκ. μήκος το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος μίας παπάγιας. Οι πνεύμονες του μωρού σας αναπτύσσονται ταχέως και αρχίζουν να παράγουν μία πρωτεΐνη που ονομάζεται επιφανειοδραστική ουσία και η οποία είναι απαραίτητη για την αναπνοή μετά τον τοκετό. Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια είναι, επίσης, διαμορφωμένα, ενώ περισσότερα μαλλιά εμφανίζονται στην κορυφή του κεφαλιού. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο οι τρίχες δεν έχουν χρωστικές, οπότε αποκτούν ένα φωτεινό λευκό χρώμα. Οι αισθήσεις αναπτύσσονται όλο και περισσότερο: αφή, όραση, ακοή. Τα αυτιά του μωρού σας αρχίζουν να ακούν και να επεξεργάζονται ήχους από το σώμα σας, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός.

Το μωρό σας είναι τόσο μεγάλο όσο μία μελιτζάνα. Με 20 εκ. μήκος και ελαφρώς πάνω από 454 γρ. βάρος, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την αρχή μίας σημαντικής πρόσληψης βάρους. Το μωρό σας θα διπλασιάσει το βάρος του κατά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Μία παχιά, προστατευτική πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη προστίθεται στα κύτταρα του δέρματος του μωρού σας, βοηθώντας το δέρμα του να γίνει παχύτερο. Επίσης, το δέρμα του εμφανίζει μία κόκκινη απόχρωση χάρη στις αναπτυσσόμενες φλέβες και αρτηρίες ακριβώς από κάτω του. Σε αυτή την εβδομάδα θα είστε σε θέση να ακούσετε τον καρδιακό παλμό του μωρού σας με τη βοήθεια ενός τυπικού στηθοσκοπίου.

Το μωρό σας έχοντας το μέγεθος ενός καλαμποκιού, με μήκος περίπου 22 εκ. και βάρος 680 γρ., κερδίζει σταθερά βάρος με ρυθμό περίπου 170 γρ. την εβδομάδα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του βάρους προέρχεται από την ανάπτυξη των οργάνων, οστών, μυών και από τη συσσώρευση λίπους. Το μικροσκοπικό πρόσωπο του μωρού σας είναι σχεδόν πλήρως σχηματισμένο, με βλεφαρίδες, φρύδια και τρίχες. Όλα τα μαλλιά είναι λευκά δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα χρωστική ουσία. Επίσης, τα ρουθούνια του μωρού σας αρχίζουν να ανοίγουν για την εξάσκηση της αναπνοής, με τη διαφορά ότι εισπνέει αμνιακό υγρό αντί αέρα.

7ος μήνας

Το μωρό σας έχει το μέγεθος μίας μικρής κολοκύθας (acorn squash), μήκους 23 εκ. και περισσότερο από 680 γρ. βάρους. Σε αυτή την εβδομάδα θα αναπτυχθούν τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες του μωρού σας, φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ωριμότητα. Παρόλα αυτά, απαιτείται αρκετή δουλειά προκειμένου οι πνεύμονες να ωριμάσουν πλήρως. Αν και έχουν αρχίσει να παράγουν επιφανειοδραστικό παράγοντα, μία ουσία που θα βοηθήσει τους πνεύμονες να εκπτυχθούν με οξυγόνο μετά τον τοκετό, εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς αναπτυγμένοι, ώστε να στέλνουν οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν το μωρό εκπνέει.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός γογγυλιού, ζυγίζει 907 γρ. και μετρά περισσότερο από 23 εκ. σε μήκος. Τα μάτια, που ήταν κλειστά τους τελευταίους μήνες, αρχίζουν να ανοίγουν και το μωρό σας είναι σε θέση να βλέπει μέσα στη μήτρα. Αυτή τη στιγμή η ίριδα, το έγχρωμο κομμάτι του ματιού, δεν έχει ακόμα χρωματιστεί πλήρως. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου του μωρού σας εξελίσσεται γρήγορα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, που σημαίνει ότι το μικρό σας δεν μπορεί μόνο να ακούσει τους ήχους, αλλά μπορεί και να ανταποκριθεί σε αυτούς με αύξηση του καρδιακού ρυθμού ή της δραστηριότητάς του.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος μίας μελιτζάνας, με σχεδόν 36 εκ. μήκος, ενώ ζυγίζει πάνω από 907 γρ. Αυτή την εβδομάδα μόνο, το μωρό σας θα μεγαλώσει κατά 2,5 ολόκληρα εκατοστά. Το μικρό σας είναι πια σε θέση να αναγνωρίζει γνωστές φωνές. Η ακοή του εξελίσσεται καθώς ωριμάζει το δίκτυο των νεύρων στα αυτιά του, αν και οι ήχοι αποσβένονται χάρη στο σμήγμα (“vernix”) που τα καλύπτει. Οι γευστικοί κάλυκες του μωρού σας είναι πολύ καλά ανεπτυγμένοι τώρα. Παρόλο που ο λόξιγκας είναι αρκετά συχνός, μπορεί να τον αισθάνεσθε ως σπασμό της κοιλιάς, δεν ενοχλεί καθόλου το μωρό σας

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός αγγουριού, είναι περίπου 1,134 κιλά βαρύ και έχει σχεδόν 41 εκ. μήκος. Το μικρό σας αρχίζει να παίρνει τη θέση του για τον τοκετό, με το κεφάλι στραμμένο προς τα κάτω. Αυτές τις μέρες είναι αρκετά απασχολημένο καθώς βλεφαρίζει, βήχει, πιπιλίζει πιο έντονα, χασμουριέται και, ίσως το πιο σημαντικό, κάνοντας καλύτερες αναπνευστικές κινήσεις. Το μωρό σας μπορεί, επίσης, να ονειρεύεται. Μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας ανέδειξαν την ύπαρξη διαφορετικών φάσεων ύπνου συμπεριλαμβανομένης της φάσης «ταχείας κίνησης των ματιών» (rapid eye movement – REM), της φάσης στην οποία βλέπουμε τα όνειρα.

8ος μήνας

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός κουνουπιδιού, ζυγίζει σχεδόν 1,361 κιλά και μετρά περίπου 43 εκ. μήκος. Στην πραγματικότητα, κατά τις επόμενες 11 εβδομάδες το μωρό σας θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει το βάρος του. Καθώς αποτίθεται περισσότερο λίπος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το ρυτιδωμένο δέρμα του λειαίνεται. Επίσης, οι «βλαστοί» των μελλοντικών μόνιμων δοντιών του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται στα ούλα του. Τα επινεφρίδια του μωρού σας αρχίζουν να παράγουν ανδρογόνα και οιστρογόνα, που διεγείρουν τη μητρική παραγωγή γάλακτος.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός μικρού λάχανου και ζυγίζει πάνω από 1,361 κιλά. Μέχρι τώρα, η επιφάνεια του εγκεφάλου του ήταν λεία, αλλά τώρα αρχίζει να σχηματίζει «ρυτίδες» (ονομάζονται περιελίξεις) έτσι ώστε να μπορεί να φέρει περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα. Τώρα που ο εγκέφαλος του μωρού σας και τα νέα λιπώδη κύτταρα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός του, το “lanugo” (τα μαλλιά που καλύπτουν το σώμα του μωρού σας) αρχίζει να εξαφανίζεται. Ο μυελός των οστών αναλαμβάνει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να καθιστά το μωρό σας περισσότερο ικανό να επιβιώσει όταν γεννηθεί.

Το μωρό σας είναι τόσο μακρύ όσο ένα ματσάκι πράσα. Ζυγίζοντας περισσότερο από 1,361 κιλά και μετρώντας 46 εκ. μήκος προσεγγίζει ταχέως το μήκος που θα έχει κατά τη γέννησή του. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτερα από ποτέ και εργάζεται εντατικά, εδραιώνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των επιμέρους νευρικών κυττάρων με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό. Το μωρό σας μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες, να παρακολουθεί το φως και να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα από τις πέντε αισθήσεις. Φυσικά δεν μπορεί ακόμα να μυρίσει. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι είναι βυθισμένο στο αμνιακό υγρό, ενώ θα έπρεπε να αναπνέει αέρα για να μυρίσει οτιδήποτε.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος μίας καρύδας, είναι σχεδόν 1,814 κιλά και περίπου 48 εκ. Στις τελευταίες εβδομάδες όλα τα μεγάλα όργανα του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως, εκτός από τους πνεύμονες. Αυτές τις μέρες εξασκεί όλες εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του: κατάποση, αναπνοή, κλοτσιές και πιπίλισμα. Αναμένοντας τη σίτιση από το στόμα, το πεπτικό σύστημα του μωρού σας έχει διαμορφωθεί πλήρως. Το δέρμα γίνεται όλο και λιγότερο διάφανο και περισσότερο αδιαφανές, καθώς όλο και περισσότερο λίπος συσσωρεύεται κάτω από αυτό. Υπάρχει μία πιθανότητα το μωρό σας να έχει πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω και τα ισχία προς τα πάνω κατά την προετοιμασία του για τον τοκετό.

9ος μήνας

ο μωρό σας έχει το μέγεθος ενός μαρουλιού, με μήκος μεταξύ 43 και 48 εκ., ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί άλλα 2,5 εκ. αυτή την εβδομάδα. Το παιδί σας ζυγίζει περισσότερο από δύο κιλά και εξακολουθεί να κερδίζει βάρος, περίπου 227 γρ. την εβδομάδα. Η ποσότητα του αμνιακού υγρού έχει ήδη φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, καθιστώντας πιθανότερο το μωρό σας να καταλαμβάνει περισσότερο όγκο από ότι το αμνιακό υγρό. Επιπλέον, το μωρό σας έχει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα μεταφέρονται από εσάς στο μικρό σας, ενώ αυτό συνεχίζει να αναπτύσσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, το οποίο θα το βοηθήσει να καταπολεμήσει όλα τα είδη μικροβίων εκτός της μήτρας.

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός πεπονιού, ζυγίζει 2,268 κιλά και θα μπορούσε να είναι 51 εκ. ψηλό. Εάν το μωρό σας είναι αγόρι, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτή την εβδομάδα οι όρχεις του αρχίζουν να κατεβαίνουν από την κοιλιά προς το όσχεο. Επιπλέον, τα νύχια έχουν μεγαλώσει πλέον μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Οι συσπάσεις του Braxton-Hicks έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτές οι ακανόνιστες, ανώδυνες συσπάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας χωρίς να σηματοδοτούν την πραγματική έναρξη τοκετού.

Έχοντας το μέγεθος ενός πεπονιού, το μωρό σας έχει μήκος μεγαλύτερο από 46 εκ. και είναι περίπου 2,381 κιλά βαρύ. Τα νεφρά του μωρού σας είναι πλήρως ανεπτυγμένα και το ήπαρ μπορεί να επεξεργαστεί τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Οι περισσότερες από τις βασικές του λειτουργίες και τα όργανά του είναι πλέον πλήρως αναπτυγμένα, επομένως θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες βάζοντας βάρος. Ευτυχώς το κρανίο του μωρού σας παραμένει μαλακό, επιτρέποντάς του να περάσει πιο εύκολα μέσω του γεννητικού σωλήνα κατά τον τοκετό. Καθώς μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος στη μήτρα, οι κινήσεις του μωρού σας μετατρέπονται από κλοτσιές και γροθιές σε στριφογυρίσματα και τινάγματα.

Το μωρό τώρα ζυγίζει περίπου 2,722 κιλά και είναι 51 εκ. μακρύ. Στο σημείο αυτό η ανάπτυξή του θα επιβραδυνθεί. Το κρανίο του μωρού σας δεν αποτελεί τη μόνη μαλακή δομή στο μικρό του σώμα, καθώς τα περισσότερα από τα οστά και τους χόνδρους του είναι αρκετά μαλακά. Πολλά από τα συστήματα του μωρού σας είναι αρκετά ώριμα και σχεδόν έτοιμα για τη ζωή στο εξωτερικό περιβάλλον. Η κυκλοφορία του αίματος, για παράδειγμα, έχει τελειοποιηθεί και το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να προστατεύσει το μωρό σας από τις λοιμώξεις εκτός της μήτρας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν συστήματα που χρειάζονται ακόμα μερικές τελευταίες πινελιές.