Τεστ εγκυμοσύνης

Η περίοδός σας έχει καθυστερήσει! Ελπίζετε ότι η ευαισθησία που νιώθετε στο στήθος, καθώς και η ναυτία είναι συμπτώματα εγκυμοσύνης. Είναι όμως ή είναι συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου; Ο πιο σίγουρος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν είστε ή δεν είστε έγκυος είναι να κάνετε ένα τεστ κύησης.

Υπάρχουν δύο τύποι τεστ. Ο ένας χρησιμοποιεί δείγμα ούρων, ο άλλος δείγμα αίματος.

Τεστ κύησης ούρων

Το τεστ κύησης ούρων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο – ιατρείο ή στο σπίτι. Ο πρώτος τρόπος περιλαμβάνει τη συλλογή των ούρων σας σε ένα ειδικό κυπελλάκι και τη βύθιση μίας διαγνωστικής ταινίας (στικ ούρων) ή την τοποθέτηση των ούρων σε μία διαγνωστική κασέτα (διαγνωστικό κιτ εγκυμοσύνης) με ένα σταγονόμετρο. Η άλλη επιλογή περιλαμβάνει την τοποθέτηση του τεστ, σε σχήμα στιλό, στη ροή των ούρων σας.

Στην αγορά είναι διαθέσιμος ένας μεγάλος αριθμός τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ ποικίλλουν ως προς τον χρόνο που πρέπει να περιμένετε για να λάβετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται με μία αλλαγή στο χρώμα, μία γραμμή, ένα σύμβολο (όπως συν ή πλην) κ.ά.

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ εγκυμοσύνης στα ούρα;

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι περίπου 97% ακριβή όταν γίνονται σωστά. Το μυστικό είναι να το κάνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί, με την πρώτη σας ούρηση. Το πρωί η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), εάν υπάρχει, θα είναι στην υψηλότερή της συγκέντρωση καθιστώντας πιο πιθανό το τεστ να την ανιχνεύσει.

Τα τεστ εγκυμοσύνης για χρήση στο σπίτι είναι εξαιρετικά γιατί είναι βολικά, φθηνά, προσφέρουν ιδιωτικότητα, δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα και είναι εύκολα στη χρήση.

Ωστόσο, εάν γίνει λανθασμένα ή πολύ νωρίς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανακριβές. Εάν έχετε αρνητικό αποτέλεσμα και εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης (καθυστέρηση περιόδου, ναυτία, ευαισθησία στο στήθος και κόπωση), περιμένετε μία εβδομάδα και κάντε άλλο ένα τεστ ή επικοινωνήστε μαζί μας για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος με εξέταση αίματος.

Εξέταση αίματος για τη διάγνωση της κύησης 

Η εξέταση αίματος μετρά την ακριβή ποσότητα hCG στο αίμα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση στο εάν είστε έγκυος ή όχι.

Πλεονεκτήματα:

  • Μπορεί να ανιχνεύσει μία εγκυμοσύνη νωρίτερα από ένα τεστ εγκυμοσύνης ούρων (περίπου 7 με 12 ημέρες από την πιθανή σύλληψη). Εάν λάβετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, η εξέταση θα πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση που έχετε «καθυστέρηση».
  • Μπορεί να μετρήσει ακριβώς τη συγκέντρωση της ορμόνης hCG στο αίμα σας (μία χρήσιμη πληροφορία σε περίπτωση διαταραχών αρχομένης κύησης).

Μειονεκτήματα:

  • Είναι πιο ακριβή από ένα τεστ κύησης ούρων.
  • Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να λάβετε το αποτέλεσμα.
  • Πρέπει να γίνει σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Πώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Και οι δύο τύποι τεστ κύησης ανιχνεύουν την παρουσία μίας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη παράγεται από τον πλακούντα λίγο μετά την εμφύτευση του εμβρύου στο εσωτερικό της μήτρας. Η συγκέντρωσή της αυξάνεται γρήγορα στο σώμα σας τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης. Η ταχεία αυτή αλλαγή των επιπέδων της hCG πυροδοτεί τα περισσότερα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας.

Πότε είναι το νωρίτερο που μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης ούρων;

Κάποια τεστ κύησης ούρων αναφέρουν ότι μπορείτε να κάνετε το τεστ έως και έξι ημέρες νωρίτερα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης (δηλαδή 5 ημέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδό σας). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν κάνετε το τεστ νωρίς μπορεί να λάβετε ένα ανακριβές αρνητικό αποτέλεσμα. 

Δηλαδή, ακόμα και αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, είναι ακόμη δυνατό να είστε έγκυος. Αυτό συμβαίνει διότι τα επίπεδα της hCG διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και ενδέχεται να μην έχουν αυξηθεί ακόμα αρκετά για να δοθεί ένα θετικό αποτέλεσμα από το τεστ. Ωστόσο, τα επίπεδα της hCG αυξάνονται γρήγορα στην αρχόμενη εγκυμοσύνη. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε να επαναλάβετε το τεστ την αναμενόμενη ημέρα έναρξης της περιόδου σας. Στην περίπτωση αυτή, το αποτέλεσμα που θα λάβετε (είτε θετικό, είτε αρνητικό) θα είναι πάνω από 99% ακριβές.

Σε περίπτωση που το τεστ κύησης είναι θετικό (ακόμα και αν η πιθανή εγκυμοσύνη σας δεν ήταν προγραμματισμένη), θα έχετε αναμφίβολα πολλές ερωτήσεις. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πάντα με τη βοήθεια της μαία μας, θα λύσουμε όλες τις απορίες σας και θα κατευνάσουμε τις ανησυχίες σας.