Οι γυναίκες, συνήθως, αναμένουν την εμμηνόπαυση με ανάμεικτα συναισθήματα. Κάποιες νιώθουν νευρικότητα στην ιδέα ότι μεγαλώνουν, ενώ κάποιες άλλες αγωνιούν για το τι θα βιώσουν, σωματικά και συναισθηματικά. Το σίγουρο είναι ότι η εμμηνόπαυση δε μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχετε αισθανθεί ή νιώσει μέχρι τώρα, ενώ η μετάβαση σε αυτή μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Δείτε τις πέντε συχνότερες ερωτήσεις που μας κάνουν οι ασθενείς μας και αφορούν σε αυτήν την περίοδο της ζωής σας.
1. Η θεραπεία με ορμόνες είναι απαραίτητη;
Πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν ορμονοθεραπεία για να ανακουφίσουν τις εξάψεις τους. Άλλες είναι επιφυλακτικές λόγω των όσων έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο.
Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλές αποθαρρυντικές πληροφορίες που οφείλονται στη συσχέτιση της ορμονοθεραπείας με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, καρκίνου του μαστού και πολλών άλλων. Όμως, η μελέτη ορόσημο του 2002, στην οποία στηρίχθηκαν οι προηγούμενες ανησυχίες, παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς, καθώς αφορούσε μόνο έναν ειδικό πληθυσμό ηλικιωμένων γυναικών. Γνωρίζουμε πλέον ότι η ορμονοθεραπεία είναι γενικά μια ασφαλής επιλογή, ειδικά για γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση στα 50 τους ή και νωρίτερα.
Παρόλα αυτά, συστήνεται οι γυναίκες να δοκιμάζουν αρχικά άλλες πιο συντηρητικές μεθόδους. Ειδικά όσο αφορά στις εξάψεις: ελαφρύ ντύσιμο, φορητός ανεμιστήρας και κατανάλωση κρύων ποτών. Θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές και ποτά που μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη. Επιπλέον, θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα και χάσετε επιπλέον βάρος εάν χρειάζεται. Οι παραπάνω τακτικές μπορούν να κάνουν τις εξάψεις λιγότερο ενοχλητικές.
Όταν αυτά τα συντηρητικά μέτρα και η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν αποδώσουν, εξετάζεται η χορήγηση ορμονοθεραπείας.
2. Επηρεάζει η εμμηνόπαυση τη σεξουαλική μου ζωή;
Αυτό είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα που συνήθως διστάζουν να αναφέρουν οι ασθενείς μας.
Η μεταβολή των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι γυναίκες συχνά επιλέγουν να απέχουν από το σεξ φοβούμενες αυτόν τον πόνο.
Τα κολπικά ενυδατικά και λιπαντικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Εάν αυτά δε σας ανακουφίσουν, ρωτήστε μας για τη χρήση κατάλληλων τοπικών ή από του στόματος φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Μην παραιτηθείτε με την έλευση της μέσης ηλικίας. Με λίγη βοήθεια όλα μπορούν να λειτουργήσουν όπως εσείς θέλετε.
3. Είναι απαραίτητα τα φυσικά συμπληρώματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μου;
Έχετε δει σίγουρα αρκετές διαφημίσεις για προϊόντα που ανακουφίζουν από τις εξάψεις και για φυσικές θεραπείες που βελτιώνουν τον ύπνο κατά την εμμηνόπαυση. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τα σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό βιοπανομοιότυπων ορμονών, οι οποίες είναι φυτικής προέλευσης και μοιάζουν με τις ορμόνες που παράγει το σώμα σας.
Είναι γεγονός ότι λίγα φυτικά συμπληρώματα και βότανα έχουν μελετηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης ή ακόμα και τεστοστερόνης. Επιπλέον, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που παίρνετε ή να επηρεάζουν ιατρικές παθήσεις που ήδη έχετε.
Για αυτούς τους λόγους, συμβουλευτείτε μας πριν πάρετε συμπληρώματα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
4. Δεν έχω περίοδο εδώ και χρόνια. Είναι πραγματικά απαραίτητοι οι ετήσιοι έλεγχοι στον γυναικολόγο;
Ναι, θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε συνεπείς με την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψή σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Οι επισκέψεις αυτές πρέπει να καλύπτουν όλο το φάσμα της παρεχόμενης φροντίδας. Από τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο και τα ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα) μέχρι τη συζήτηση τυχών ανησυχιών σας σχετικά με τη σεξουαλική επαφή και την ακράτεια ούρων. Ο ετήσιος έλεγχος μπορεί να καλύψει όλες τις πτυχές της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής σας υγείας.
5. Χρειάζεται ακόμα να κάνω τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία μετά την εμμηνόπαυση;
Ναι. Η σύσταση είναι να συνεχίσετε να κάνετε τεστ Παπανικολάου μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εκτός εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ακόμη και για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή μπορεί να εξακολουθεί να είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος.
Σχετικά με τη μαστογραφία, οι περισσότερες γυναίκες χαμηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορούν να σταματήσουν στην ηλικία των 75 ετών.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με το πότε και το πόσο συχνά θα υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο, ανάλογα με το ιστορικό σας.
Η εμμηνόπαυση είναι απλώς ένα άλλο στάδιο της ζωής, τόσο φυσικό όσο κάθε άλλο. Υπάρχουν πολλά να μάθετε για το τι συμβαίνει στο σώμα σας κατά την εμμηνόπαυση. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε μας για τυχόν απορίες – ερωτήσεις. Με ανοιχτή επικοινωνία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τα συμπτώματά σας και να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.