Είναι ασφαλές το σολάριουμ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει οι ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και το μαύρισμα πληθαίνουν…

Είναι το σολάριουμ ασφαλέστερο από το μαύρισμα στον ήλιο;

Το σολάριουμ εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες (UV), που είναι ο ίδιος τύπος της επιβλαβούς ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός. Το μαύρισμα που επιτυγχάνεται με το σολάριουμ δεν είναι ασφαλέστερο από το μαύρισμα στον ήλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση του σολάριουμ μπορεί να είναι πιο επιβλαβής. Για παράδειγμα, πολλά σολάριουμ εκπέμπουν μεγαλύτερες δόσεις ακτίνων UV από τον μεσογειακό ήλιο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Η παρατεταμένη έκθεση σε ακτίνες UV αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος, της σοβαρότερης μορφής καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα σας και να το γεράσουν πρόωρα. Μπορούν, επίσης, να βλάψουν τα μάτια σας προκαλώντας ποικίλα προβλήματα όπως ερεθισμό, επιπεφυκίτιδα ή καταρράκτη, ειδικά εάν δε φοράτε γυαλιά.

Ποια η επίδρασή του στο ευαίσθητο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της κύησης;

Σε πολλές γυναίκες το δέρμα τους γίνεται πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες να “καεί” στον ήλιο ή στο σολαριουμ. Επιπρόσθετα, η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών σας κατά τη διάρκεια της κύησης θα σας κάνει πιο επιρρεπείς στη μελάγχρωση του δέρματος (χρωματισμός). Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας σκούρες, ακανόνιστες κηλίδες του δέρματος που ονομάζονται χλόασμα. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ότι το δέρμα σας θα αντιδράσει πιο έντονα στις ακτίνες UV. Εάν κάνετε ηλιοθεραπεία ή χρησιμοποιείτε σολάριουμ, οι σκούρες πανάδες είναι πιθανό να αυξηθούν. Επιπλέον, η άμεση και παρατεταμένη έκθεση στο υπεριώδες φως ενέχει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης τόσο για εσάς όσο και για το αγέννητο μωρό σας.

Επηρεάζει το αγέννητο μωρό σας;

Δεν υπάρχουν προς το παρόν σαφείς ενδείξεις σχετικά με την επίδραση των ακτίνων UV από το σολάριουμ στο αγέννητο μωρό σας. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της αυξημένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και στην ανεπάρκεια του φολικού οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες UV μπορούν να αποδομήσουν το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), το οποίο σχηματίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κατά συνέπεια, θα ήταν συνετό να αυξήσετε την πρόσληψη του φολικού οξέος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ανήλιο μαύρισμα

Γενικά θεωρείται ασφαλές να χρησιμοποιείτε κρέμες και λοσιόν αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το δραστικό συστατικό τους είναι η διυδροξυακετόνη (DHA). Μία μη τοξική ουσία που αντιδρά με τα κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος και παράγει μία καφέ χρωστική ουσία (χρώμα) που ονομάζεται μελανοειδίνη. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά από το 1966 χωρίς να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

Δεδομένου ότι το DHA δε θεωρείται ότι περνά την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, δεν απορροφάται από το σώμα σας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να περιμένετε μέχρι το τέλος του πρώτου τρίμηνου, για περισσότερη ασφάλεια. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα σπρέι αυτομαυρίσματος, καθώς τα αποτελέσματα της εισπνοής του ψεκασμού δεν είναι γνωστά.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι, ανεξάρτητα από το αν είστε έγκυος ή όχι, η έκθεση στον ήλιο σας θέτει σε πολλούς κινδύνους (πρόωρη γήρανση, καρκίνος του δέρματος κ.α.).